Rólam  
  Céljaim  
  Média  

Nagy József,

európai parlamenti képviselő

2012: A legjobban értékelt környezetvédelmi miniszter 2002 óta


 

Eltűnnek az ingyenes műanyag zacskók az üzletekből

2014. december 19.

Tisztább és egészségesebb lesz a környezetünk és olcsóbb is bevásárlásunk, ha a szatyrot otthonról hozzuk. Úgy, ahogyan az megszokott volt 20 évvel ezelőtt. Ma már, törvény nélkül is több áruházlánc így működik Szlovákiában.

Az év végén az Európai Parlament környezetvédelmi bizottságában megszavaztuk azt a javaslatot, amely alapján lényegesen csökkentenék az üzletekben és a bevásárló központokban ingyen vagy minimális összegért a vásárlónak adható műanyag tasakok számát. Jelenleg ugyanis átlagosan minden uniós polgár évente 198 vékony műanyagszatyrot használ el. A mostani  egyezség szerint ezt a számot 2019-ig a felére, 2025-re pedig legalább évi 40 darabra kell csökkenteni. Dániában és Finnországban már most teljesítik kitűzött  célt, mert az ottani környezettudatos polgárok évente átlagosan személyenként mindössze négy, legfeljebb öt ilyen táskát használnak fel. Szlovákiában, Portugáliában és Lengyelországban viszont átlagosan 466 darabot!
“Mint környezetvédelmi miniszter, közelebbről is foglalkoztam már ezzel a kérdéssel, de egy közös európai erőfeszítés nélkül ennek nem sok haszna lett volna elszigetelten bevezetni ezt a rendszert Szlovákiában,. Örülök, hogy sikerült közös nevezőre jutni a 28 tagállamnak és természetesen támogattam ezt a indítványt.” - magyarázta Nagy József ,  a Híd Európai Parlamenti képviselője. Szerinte ezek a zacskók súlyos terhet rónak a környezetre. Olykor egy évszázad alatt sem bomlanak le. A madarak és a halak belegabalyodhatnak a zacskókba, vagy végzetes módon felfalják azokat. Az északi-tengeri madarak 94 százalékának gyomrában találtak műanyagot  Mindez végzetes következményekkel járhat a bálnákra, a fókákra, a sirályokra és számos veszélyeztetett állatfajra is. Az egyezség nem vonatkozik a vastag reklámtáskákra, valamint  azokra a vékony zacskókra, melyekbe - többek közt - friss húst, halat, virslit, zöldséget, gyümölcsöt csomagolnak. Ezt azzal magyarázza a képviselő, hogy a vékony műanyag zacskók tiltása esetén még károsabb anyagokat - műanyag tálakat, habszivacsot - használnának fel csomagolásra. Az ajánlott szabályozást -- amelyet az uniós tagországok minden bizonnyal elfogadnak, nekünk is mielőbb be kell vezetnünk, mert a dél-szlovákiai helyzet sem jobb az országosnál. Kövessük hát a nyugati példát, amely csupán abból áll, hogy nem indulunk el üzletbe táska nélkül. Környezetünket, gyermekeink és unokáink egészségét is óvjuk, ha ezt újra megszokjuk, hiszen az ingyen táska csak az utóbbi 2 évtized nem túl szerencsés vívmánya, amit a vásárlás árában úgyis kifizettetnek velünk. - jegyezte meg a volt környezetvédelmi miniszter.

 

 

Legfrissebb cikkek
Csúszkálós farsangot tartottak Dunaszerdahelyen

Demjén Ferenc dala, a “De nehéz az iskolatáska” volt a slágere a vasárnapi “Farsang a jégen” zenés, jelmezes korcsolyázásnak a dunaszerdahelyi városi jégpályán.DunaszerdahelyNagy JózsefCsicsai GáborEurópai NéppártRigó Konrád“Farsang a jégen”ProRegio Polgári Társuláshagyományos családi rendezényanyanyelvi oktatás népszerűsítéseCsúszkálós farsangot tartottak Dunaszerdahelyen2017. február 1. szerda - 18:43Demjén Ferenc dala, a “De nehéz az iskolatáska” volt a slágere a vasárnapi “Farsang a jégen” zenés, jelmezes korcsolyázásnak a dunaszerdahelyi városi jégpályán. BUMM-HÍR

ProRegio Polgári Társulás hagyományos családi rendezényét az anyanyelvi oktatás népszerűsítésére az idén a helyi vállalkozókon kívül az Európai Néppárt is segítette.

“Örülök, hogy minden évben több és több szülőt, családot szólít meg a rendezvény, így a döntés előtt állókhoz még inkább eljut az üzenet: a gyermeke akkor érvényesül a legjobban, ha az anyanyelvén tanulhat.” - mondta Nagy József európai parlamenti képviselő, a családi délután támogatója. A rendezvényt támogatta Csicsai Gábor mezőgazdasági államtitkár, és Rigó Konrád kulturális államtitkár is a résztvevőkkel korcsolyázott.

Minden kis álarcos résztvevőnek járt ajándékcsomag, a három legszebb és legaktívabb maszk pedig az Andreashop díjait vihette haza. A jó hangulathoz hozzájárultak Sándor Deni, Jánoska Tibi és Jarábik Imre Dj, a ProRegio Danubia Polgári Társulás aktivistái, Pavlík Zsani, Földes Richárd gondoskodtak a friss fánkról, teáról, forralt borról és Pethő Csaba nagy katlan mestergulyása is mind elfogyott.

Antonio Tajani az Európai Parlament új elnöke

Nagy József: “vége a nagykoalíciónak, pengeélen fogunk táncolni”

A négyfordulós választások olasz-olasz döntőjében a néppárti Antonio Tajani 351:282 szavazattal győzött a szocialista Gianni Pittella ellen.

Az Európai Parlament az 5 éves választási ciklusa felében tisztújító választásokat tart, aminek legértékesebb pozíciója a parlament elnöke. A posztról regnáló szocialista frakció vezetősége már tavaly elutasította a maradék két és fél évre a nagykoalíció folytatását partnereivel, az Európai Néppárttal (EPP), a Liberálisokkal (ALDE) valamint a Konzervatívokkal (ECR) és különutas, “arcélesebb” politikát jelentett be.

A szocialisták ambiciózus vezetője Gianni Pittella a választások előtt ezt nyilatkozta: “A világ megváltozott, itt volt a brexit és itt van Trump győzelme. Meg kell értenünk, hogy az emberek politikai polarizációt akarnak. Az Európai Parlamentben is világos különbséget kell tenni a konzervatívok és a baloldal között.”

“Így nem maradt más, mint egy kisebb, de legalább programilag közelebb álló polgári koalíció kialakítása. A sikert leginkább Manfred Weber néppárti frakcióvezetőnek köszönhetjük, aki kiváló diplomáciával és türelmes tárgyalásokkal szerezte meg Antonio Tajaninak a többséget.”- mondta Nagy József a Híd és az Európai Néppárt képviselője a választások után.

“Az új házelnök, a néppárti Antonio Tajani, volt újságíró és európai biztos megválasztása jó jel az európai polgárok és a külvilág felé egyaránt. Tajani nem a bravúros bejelentések és a populista témák embere és az eddigi gyakorlattal szemben nem fog szereptévesztve az egész parlament nevében nyilatkozni vagy a tagországok belügyeibe avatkozni.”

Az új parlamenti elnök elmondta, hogy nem semleges, hanem független szeretne maradni, azaz erősíteni fogja a néppárti prioritásokat, de ha a parlament nevében fog tárgyalni, partnereinek nem a saját véleményét fogja tolmácsolni, hanem ismerteti velük a koalíció és az ellenzék álláspontját és a kisebb frakciók véleményét sem fogja elhallgatni.

Nagy József bírálta a szocialisták politikáját az Európai Parlamentben, amire szerinte az a jellemző, hogy az etatizmust a populizmussal ötvözik és alapvetően a tetszetős, populista témákat preferálják. “Ilyenek a látványos, drága és haszontalan, környezet- vagy fogyasztóvédelminek álcázott protekcionista EU-s előírások, mint az uborkagörbület, csirke ketrec standard, libamáj vagy akáctilalom. A legkárosabb az aránytalan és motiváció ellenes szociális kényeztetés és a nagyvonalú betelepítési politika, amit mondhatni szavazatvásárlási eszközként használnak felelős, hosszútávú elgondolás mellőzésével. A nagykoalíció vége ettől a béklyótól szabadítja meg a néppárti politikát.”- nyilatkozta.

“Sajnos az elnökválasztáshoz összeállt csekély többség nagyon kevés a parlament további hatékony működéséhez, a konzervatívok és a liberálisok közt ideológiai szakadékok tátonganak etikai kérdésekben és az utóbbiak frakción belül is nagyon megosztottak. A lassan közelgő EP választások is nehezíteni fogják az együttműködést, s így várhatóan esetenkénti koalíciók mentén lehet majd csak többséget szerezni az egyes döntésekhez, ami rengeteg türelmet, egyeztetést és diplomáciát kíván.”- zárta nyilatkozatát Nagy József, a Híd európai parlamenti képviselője.

Farsang a jégen Dunaszerdahelyen

A ProRegio Danubia PT január 29-én (vasárnap) 14:00 órától ismét ingyen korcsolyázásra invitál. Mivel közeleg az alapiskolai beiratkozás, a dunaszerdahelyiek farsang idején immár ötödik alkalommal ezzel a mókás rendezvénnyel népszerűsítik az anyanyelven való tanulást, oktatást.

“A magyar alapiskolákba beíratott gyerekek száma az elmúlt négy-öt évben stabilizálódott, sőt emelkedik. Az anyanyelvi oktatás népszerűsítését viszont folytatni szeretnénk, hiszen ez nem elsősorban a közösség, hanem a gyermekek saját érdeke. Ezt már 400 évvel ezelőtt a nemzetek tanítója, J. A. Komenský is felismerte“ – mondta Nagy József európai parlamenti képviselő (HÍD, EPP), a rendezvény egyik támogatója, aki gyermekeivel minden évben részt vesz a közös korizáson.

 

A családi délután folyamán lesz arcfestés és jelmezverseny, ahol a legszebb, legötletesebb maszkokat díjjal jutalmazzák és minden versenyző apró ajándékot kap.

A korizás nagyszerű téli sport és hosszú múltja van a városunkban, ezért támogatjuk” - mondta Vangel Ferenc vállakozó, városi önkormányzati képviselő (HÍD).

 

A jó zenéről Sándor Denisza, Jánoska Tibor és barátaik gondoskodnak. A szervezők farsangi fánkkal, forralt borral és teával várják a korizni vágyókat.

Az MKP és Nagy József is gratulált az Európai Parlament új elnökének

Kedden Strasbourgban megválasztották az Európai Parlament új elnökét, az olasz, néppárti Antonio Tajanit, aki a választási időszak végéig vezeti majd az európai polgárok által közvetlenül választott uniós intézményt. Az MKP-s Csáky Pál, és a hidas Nagy József EP-képviselők is örülnek.

Az MKP közleményben gratulált a demokratikus és nyílt, ugyanakkor maratoninak bizonyult választási küzdelemben elért sikerhez, amelyhez szavazataival az MKP európai parlamenti képviselője, Csáky Pál is hozzájárult.

"Nyertünk" - kommentálta a Facebookon a választás végeredményét Nagy József, a Híd EP-képviselője, aki egy közös fotót posztolt az Európai Parlament új elnökével.

 

 

 

 

Video: EU-s kisebbségi jogminimumért és a gyűlöletbeszéd ellen

STRASBOURG. Az Európai Parlament jóváhagyta a 2015-ös évre szóló alapjogi jelentést. A jelentéstevő Nagy József, a Most-Híd európai parlamenti képviselője a szavazás után azt mondta, a túlnyomó többséggel elfogadott jelentés fő üzenete az extrémizmus és a diszkrimináció megfékezése.

„Áttörésként értékelhető, hogy egy EU-s kisebbségi jogminimum kialakítására való felszólítást is jóváhagytak a képviselők, amelyet eddig tagállami jogkörökre hivatkozva nem sikerült még csak szóba sem hozni az európai intézményekben” - hangsúlyozta Nagy József.

A jelentés kitér a különböző kisebbségek, valamint a veszélyeztetett csoportok (gyermekek, nők) hátrányos megkülönböztetésének kérdésére, illetve szót emel a gyűlöletbeszéd ellen. A migráció kérdésével kapcsolatban a jelentéskészítő a tagállamok felelőssége mellett rámutatott arra a  sokszor mellőzött tényre, hogy a migránsoknak nemcsak jogaik vannak, hanem kötelezettségeik is.

Az EP 2015-ös alapjogi jelentése megállapítja, hogy a kisebbségi jogi minimum lefektetése nagyban elősegítené a jogszabályok kialakítását és azok betartatását ott, ahol ezt politikai meggondolásból hanyagolják, vagy mint kényelmetlen kérdést inkább elkerülik.

A jelentés jóváhagyása után Nagy Józsefet Haják Szabó Mária kérdezte.

Csáky Pál, az MKP európai parlamenti képviselője felszólalásában üdvözölte a jelentést, és kifejezte örömét, hogy számos módosító javaslata bekerült a jelentés végső szövegébe az őshonos kisebbségek védelmének szükségességéről. „Az is fontos, hogy az idén is cselekvésre szólítjuk fel az uniós intézményeket. Remélem, nyitott fülekre és politikai akaratra is találunk.“

Rámutatott, hogy az egyik évről-évre felmerülő megoldatlan uniós probléma az őshonos kisebbségek helyzete. „Nemzeti kisebbségekhez tartozó kollégáimmal együtt évek óta kérjük a Bizottságot, hogy hozzon létre a kisebbségek jogainak védelmére vonatkozó európai minimumnormákat. Mindhiába. A Bizottság azzal hárítja el a felelősséget, hogy ez nemzeti hatáskör és nem tehet semmit. Míg a koppenhágai kritériumok elvárják a csatlakozásra váró országoktól, hogy biztosítsák a kisebbségek védelmét, addig a nemzeti kisebbség ellen elkövetett diszkrimináció felett már gyakran szemet hunyunk, ha azt egy tagállam követi el. Gondoljanak bele, kedves kollégák: az a nemzeti kisebbség, amelyet a többségi nemzet diszkriminál, vagy épp nem biztosítja számára a papíron levő jogok gyakorlását, hogy remélheti jogai védelmét az olyan nemzeti többségtől, amely éppen diszkriminálni igyekszik őt? Ezt naivitás elvárni, itt európai szinten kell megoldást keresni és nyomást kell gyakorolni a tagállamokra” – mondta a képviselő.

Csáky Pál arra is figyelmeztet, hogy a migrációs válság okozta kihívások negatívan érintik az őshonos kisebbségek helyzetét. „A migránskérdés sajnos elvonja a figyelmet a már meglevő problémákról. Az az érzésünk, hogy a migrációs válság egy újabb kifogás/indok, hogy az őshonos kisebbségek helyzetét a szőnyeg alá söpörjük.“

Az MKP EP képviselője nem szavazta meg a jelentést, mert, mint mondta a Felvidék.ma portálnak, a liberális, zöld és baloldali frakciók által beterjesztett módosítások erősen csökkentették a jelentés értékét.

Sógor Csaba, az RMDSZ európai parlamenti képviselője igennel szavazott a kisebbségi jogminimum igényét magába foglaló alapjogi jelentésre, mert „az Európa Tanács ajánlásai olyan tágak, hogy abból válogatnak, szemezgetnek a tagállamok, itt pedig mi azt kérjük, hogy állapítsanak meg egy minimumot, amit kötelezően be kell tartani“.

Az erdélyi magyar képviselő kiemelte, a jelentés következő érdeme, hogy belekerült a „kisebbségi közösség“, tehát nem csak az egyén jogairól beszél. „Most tudom, hogy vannak, akik türelmetlenek és méltatlankodnak, hogy ez még mindig csak szócséplés, de amíg nincs mire hivatkozni, addig hiába verjük az asztalt és kiabálunk, vagy panaszkodunk. A lényeg az, hogy a kisebbségi közösségek teljes politikai, gazdasági, kulturális jogegyenlőségét meg kell tudni valósítani“. Belekerült a jelentésbe az is, hogy nem lehet a területi-közigazgatási reformot úgy végrehajtani az Európai Unióban, hogy az a kisebbségek kárára történjen, s ezt Sógor Csaba – tekintettel az új megyerendszerrel kapcsolatos román tervekre- áttörésként értékeli.

EU-s kisebbségi jogminimumért és a gyűlöletbeszéd ellen

<2016. december 21.

Nagy József /Híd/: Jobb lenne a politikában abbahagyni a gyűlöletbeszédet. Amíg nincs késő.

“Nem új találmány az erőszakos politikai nézetek harsogása, hiszen ez most is mozgósítja, de egyben radikalizálja is az embereket. Ne feledjük, hogy majdnem mindegyikünk valamilyen kisebbség tagja és a gyűlölet a saját személyiségünket deformálja, a mindennapjaink részévé válik és pokollá teheti az életünket, együttélésünket” - mondta Nagy, aki az Európai Unió alapjogi jelentésének elkészítője is egyben.
“A politikai előremenekülés nem kifogás a gyűlöletbeszédre. Amikor már az elfogadott politikai pártok szótára a szélsőséges populistákéval verseng, az hosszútávon erőszakos ideológiákat és kezelhetetlen csoportokat legitimál.”
A határozatot az Európai Parlament túlnyomó többséggel megszavazta, amelynek egyik fő üzenete az extrémizmus és a diszkrimináció megfékezése. Áttörést jelent, hogy egy EU-s kisebbségi jogminimum kialakítására való felszólítást is jóváhagytak a képviselők, amelyet eddig tagállami jogkörökre hivatkozva nem sikerült még csak szóba sem hozni az európai intézményekben.
“Tudatosítjuk-e, hogy a nemzeti kisebbségek mellőzött jogai a többségi nemzetek számára csupán jelentéktelen engedmények, de a megtagadásuk politikai uszításra, a nacionalizmus gerjesztésére alkalmas veszélyes eszközzé válhatnak külső és belső ellenségeink kezében” - kérdezte kollégáitól Nagy József a parlamenti beszédében.
A jelentéstevő hozzátette, hogy egy közös minimum standard nagyban segítené a jogok kialakítását és azok betartatását ott, ahol ezt politikai meggondolásból hanyagolják, vagy mint kényelmetlen kérdést inkább elkerülik.
“Ilyen magas szintre még soha nem sikerült vinni a dolgot, de a munkát folytatni kell, hogy megszülessen az, amit az Európai Parlament 456 igennel 138 ellenében megszavazott. Az Európai Uniónak élen kell járnia nem csak a gazdasági és környezetvédelmi politikákban, de a polgári és alapjogok tekintetében is, irányt mutatva a tagországok számára.” - zárta szavait a Híd néppárti képviselője.
Történelmi tény az is, hogy sikerült olyan kompromisszumokat elérni további kisebbségi és polgári jogok vitás területein is, hogy az Európai Néppárt túlnyomó többsége is támogatni tudta a jelentés elfogadását.

JOBB HÍJÁN ÉRDEKHÁZASSÁG

<2016. december 21.

Németországban is együtt kormányoz a jobb- és a baloldal.

Ez a koalíció érdekhazasság, ahol a menyasszony kissé csúnya, de van mit felkínálnia. Igaz eléggé akaratos, de így képes teljesíteni az ígéreteit: kisiskolák, nyelvhasználat, kulturális önkormányzatiság, munkahelyteremtés és autópályák Dél-Szlovákiában, korrupciómegelőzés és nyugdíjemelés... Ha a menyecske megcsalna, rajtunk áll, hogy rövid válóperrel búcsúzzunk és nincs családi (ideológiai) kötelék, ami egy ideig tűrni kényszeríthetne. Az előrehozott választások még több kiábrándult és tapasztalatlan választót hozhatnak a látszólag már felvállalhatóvá vált pártokanak és pénzalapú vállalkozásoknak, mint Kolteba vagy Kollár. Nem beszélve az újabb nagyvállalkozói projektekről, amelyek megbátorodva az abszurd eredményeken, feltehetőleg már nagyban készülnek.

Megkezdődött az R7 autópálya építése!

<2016. december 21.

Érsek: Kormányok jönnek, kormányok mennek, de az utak maradnak.

„Mi kezdtük el az R7-es gyorsforgalmi út tervezését még a Radičová kormány idején, hat évig tartott, de most már épülhet” – jelentette ki Érsek Árpád, közlekedési miniszter. A déli gyorsforgalmi út a D4 Pozsonyt elkerülő körgyűrűvel együtt fog megépülni, ami a fővárost is tehermentesíti majd az áthaladó forgalomtól. „Több tízezer ember napi utazását fogja megkönnyíteni és egyben erősíti majd Dél‐Szlovákia gazdasági erejét.” Belátható időn belül lényegesen csökkenhetnek a közlekedési dugók Somorja és Pozsony között, melyek jelenleg több tízezer napi szinten munkába utazó polgár életét keserítik. „Az I/63‐as úton már régóta nagyon kedvezőtlen a helyzet és a Pozsonyba ingázók naponta több órát veszítenek az utazással” – magyarázta Érsek.

Vége az óriási roaming díjaknak

<2016. december 21.

Június 15‐től csökkennek a telefon, internet és a postaköltségek az egész EU‐ban.

Az Európai Parlament sokéves harca a nemzetközi kommunikációs és postai cégek ellen meghozta gyümölcsét. Mondhatni hazai árakon és átalányokon telefonálhatunk majd az egész EU‐n belül és a méregdrága GSM adatátvitel ára is hazai szintre zuhan. Ez a piaci beavatkozás nem populizmus, hanem egy nemzeti szinten amúgy is regulált piac EU‐s egyesítése és a célja a mobilitás fellendítése az élet és a gazdaság minden területén. A postai csomagkézbesítés árcsökkentése is a piac fellendítését célozza, hiszen eddig csak az emberek 15%‐a vásárolt interneten külföldről a magasabb postai költségek miatt. A származási vagy területi alapú diszkrimináció az EU alapelveinek a megsértése és indokolatlan, hogy egy pl. Bécsből Pozsonyba küldött csomag többszörösen drágább legyen, mint egy Innsbruckba címzett szállítmány. További tervünk az internetes tartalmak és szolgáltatások területalapú blokációjának megtiltása. Így külföldön is hozzáférhetnénk a kedvenc hazai TV vagy rádióállomásainkhoz, vásárolhatnánk bármelyik webáruházban zenét, filmet, akár magyar szinkronnal is.

Európai gyermekjogok

<2016. december 21.

Napirenden történnek az EU-ban a kis Marco esetéhez hasonló megrázó botrányok.

Nemcsak a hatósági fellépés modorán, de magukon az előírásokon is sürgősen változtatni kell. Az állam az intézményekre és professzionális szülőkre elköltött összegek töredékéért képes lenne javítani a gyerekek helyzetén a saját családjukon belül. Nehéz szociális körülményekbe született gyerekek százezrei élnek Európa‐szerte szörnyű körülmények között és a hivatalok mégsem tesznek ‐ tehetnek semmit ‐ eleget a rászorulók megsegítésére. Léteznek viszont olyan emberileg felfoghatatlan esetek is, amikor a szülőktől körültekintés nélkül, erőszakkal szakítják el a gyereket és adják állami gondozásba, akár egy rosszindulatú idegen feljelentése alapján. „Azt kell elérnünk, hogy a hatóságok célja ne a gyerek elszakítása, hanem a helyzetének a javítása legyen. Ahogyan azt a válópereknél alkalmazzák, több bizalmat kell mutatni a szülőkkel szemben és több esélyt adni a helyzet javítására, hiszen ez a gyermek elsődleges érdeke. Tanácsadás, segítség, támogatás, felügyelet segíthet még mielőtt megszületik egy döntés az erőszakos beavatkozásról.”

EEE-BÜROKRÁCIA

<2016. december 21.

Egységesített, Egyszerűsített és Elektronizált kormányzat

Az E-government, magyarul elektronikus kormányzat - gyorsabb, komfortosabb és egységes ügyintézést jelent Európa-szerte. Erről is szavaztunk az idén Brüsszelben. Az Unió ugyanis szorgalmazza és megfizeti az online kormányzás, az elektronikus ügyintézés beindítását és a határokon is átnyúló elektronikus azonosításra szolgáló, egységes eszközök bevezetését köszönhetően jelent meg például az elektronikus személyazonosító (eID), amely nemcsak otthon, de a határokon átnyúló közigazgatási eljárások lefolyását is megkönnyíti bárhol az EU‐n belül. A program támogatja az olyan számítógépes rendszerek kifejlesztését és bevezetését, amelyek európai szinten kompatibilisek, és segítik a tagországon belüli vagy külföldi munkavállalás, házasságkötés, nyugdíjjogosultság, költözködés, vállalkozásalapítás, iskolákba, egyetemekre történő beiratkozás online rendezését. Egységes piac, egységes standardok, egységes e‐bürokrácia. Kevesebb utánajárással a polgárnak és alacsonyabb adminisztratív költséggel az államnak.

Nők: lovagiasság helyett esélyt

<2016. december 21.

Annyi biztos, hogy a kötelező kvóták a nők alkalmazásában és pozícióba helyezésében is sok esetben többet ártanak, mint használnak az ügynek.

Állandó a vita az Európai Parlamentben a nők gyakran egymást kizáró lehetőségeiről a karrierépítésben és a különleges szerepükről a gyermeknevelésben. Mint mindig, az élet nem fekete‐fehér, hanem színes, és az igazság valahol félúton található. Szerintem a társadalomnak kiegyensúlyozottan kell minél jobb feltételeket kialakítani a gyermekvállaláshoz és az önmegvalósításhoz egyaránt. Hosszabb védelmi időt a munkahely fenntartásához, magasabb és a nők szülés előtti keresetéhez arányos érdemalapú anyasági támogatást, amelyből bébiszitterre vagy bölcsődére is futja. A HÍD női szervezete, az IDEA, segíti az aktív nőket a politikai pályára lépésben. Ezzel együtt felmerül a nemek közti esélyegyenlőség kérdése is, amire jellemző, hogy a férfiak nem igazán (mernek) nyíltan kiállni, harcolni elnyomásuk ellen. :‐)

Nem kell alábecsülni a polgártársainkat

<2016. december 21.

Januártól két sör után még szabad biciklizni

Megszavazta a parlament az új sör-kerékpár törvényt. A Gál Gábor és Bastrnák Tibor által előterjesztett törvénytervezetet 113 képviselő támogatta. A kerékpárosok némi alkoholfogyasztás után is közlekedhetnek majd kerékpárutakon és lakott területeken belül 0,5 ezrelék véralkoholszintig. „Ez az érték nem befolyásolja a biciklisták észlelését és mozgását annyira, hogy az másokat veszélyeztessen” – indokolt Gál Gábor. Bastrnák Tibor szerint nem az alkoholistákat támogatják, hanem a kulturált alkoholfogyasztást szeretnék lehetővé tenni. „Örülök, hogy újabb lépést tettünk a polgárok nagykorúsítása felé és ezt nem csak mint bringás mondom. Alapkérdés, hogy pár felelőtlen miatt, aki a 2. sör után már nem tudja abbahagyni, miért kellene büntetnünk az egész lakosságot” – helyeselte Nagy József EP képviselő Hidas kollégái kezdeményezését. „Nem kell alábecsülni polgártársainkat. Ekkora adagot Európa civilizáltabb részében autóvezetésnél is tolerálnak. Függetlenül attól, hogy honnan származik a sofőr.”

Sikerült: özvegységi nyugdíj

<2016. december 21.

Nem volt hiábavaló a többéves munka és érvelés, a törvényjavaslatok és petíció 11 ezer aláírással

Akár 136,50 eurót kap havonta az, akinek eddig semmit nem adtak, pedig járt volna, csak diszkriminatív volt a törvény. A Híd párt eredeti javaslata alapján 2016. január 1‐től a 2004. előtt megözvegyülteknek is jár az özvegységi nyugdíj. Feltételek a nőknél: 50 évnél idősebb, vagy min. 45 éves de 2 gyerekkel, vagy bármilyen fiatal de 3 vagy több gyerekkel, vagy rokkant özvegy. A férfiaknál: betöltötte a nyugdíjkorhatárt, vagy teljes rokkant és az elhalálozott feleség jogosult volt az öregségi nyugdíjra a ledolgozott évek alapján vagy munkabalesetben halt meg. Visszamenőleg sajnos nem érvényesíthető, a szociális biztosítóban igényelhető személyesen vagy írásban, és a jogosultságot hiteles dokumentumokkal kell igazolni. Részletesebb info a www.nagyjozsef.sk ‐n. Irodai ügyintézést nem vállalok.

STUDY TOUR az USA-ban a választások ideje alatt

2016. december 21.

Fantasztikus tapasztalat, felejthetetlen választási éjszaka, eredményvárás. Exchange of views - vagyis eszmecsere: NDI -Nemzeti demokratikus Intézet, IRI - Nemzetközi Republikánus Intézet, az EU állandó képviselete és a szlovák nagykövet az OSN-ben.

Témák: kampány, tapasztalatok a választások digitalizációjával kapcsolatban az USA-ban, a választások utáni kapcsolatok USA és EU, USA és a NATO, Oroszország, Törökország és Kórea. BTW: Orlando város polgármestere és az ő kisebbségeket támogató tanácsa a legaktívabb, haladóbb az USA-ban, számukra Trump győzelme több mint dermesztő volt.

Nagy József: Jobb lenne abbahagyni a gyűlöletbeszédet, amíg nincs késő!

Az uniós tagállamok „tartózkodjanak attól, hogy politikai célból félelmet és gyűlöletet keltenek az állampolgáraikban a migránsok és menekültek ellen” - kérik az EP-képviselők abban az emberi jogok helyzetéről szóló állásfoglalásban, amelyet kedden fogadott el a közgyűlés. "Az EU-nak nem csak társadalmi, jogi és gazdasági problémákkal kellene foglalkoznia, hanem az alapvető jogok helyzetével is, ahol jó példát kell mutatnia”, mondta Nagy József (EPP, Szlovákia) jelentéstevő.

Az állásfoglalás áttekinti az alapvető jogok  2015-ös helyzetét az uniós tagállamokban, és sorra veszi a legfontosabb emberi jogi problémákat, főként a migráció, az online tér és a gyermekvédelem területén. A dokumentum kitér a szabad mozgáshoz való jogra és az életmentő abortusz kérdésére is. A határozat szövegét 456 szavazattal, 138 ellenében, 104 tartózkodás mellett fogadták el – számolt be az Európai Parlament magyarországi tájékoztatási irodája.

A határozattal kapcsolatban Nagy József képviselői irodája az  alábbi közleményt juttatta el szerkesztőségünkhöz:

“Nem új találmány az erőszakos politikai nézetek harsogása, hiszen ez most is mozgósítja, de egyben radikalizálja is az embereket. Ne feledjük, hogy majdnem mindegyikünk valamilyen kisebbség tagja és a gyűlölet a saját személyiségünket deformálja, a mindennapjaink részévé válik és pokollá teheti az életünket, együttélésünket” - mondta Nagy József (Híd), az Európai Unió alapjogi jelentésének elkészítője.

“A politikai előremenekülés nem kifogás a gyűlöletbeszédre. Amikor már az elfogadott politikai pártok szótára a szélsőséges populistákéval verseng, az hosszútávon erőszakos ideológiákat és kezelhetetlen csoportokat legitimál.” – mondta Nagy.

A határozatot az Európai Parlament túlnyomó többséggel megszavazta, amelynek egyik fő üzenete az extrémizmus és a diszkrimináció megfékezése. Áttörést jelent, hogy egy EU-s kisebbségi jogminimum kialakítására való felszólítást is jóváhagytak a képviselők, amelyet eddig tagállami jogkörökre hivatkozva nem sikerült még csak szóba sem hozni az európai intézményekben.

“Tudatosítjuk-e, hogy a nemzeti kisebbségek mellőzött jogai a többségi nemzetek számára csupán jelentéktelen engedmények, de a megtagadásuk politikai uszításra, a nacionalizmus gerjesztésére alkalmas veszélyes eszközzé válhatnak külső és belső ellenségeink kezében” - kérdezte kollégáitól Nagy József a parlamenti beszédében.

A jelentéstevő hozzátette, hogy egy közös minimum standard nagyban segítené a jogok kialakítását és azok betartatását ott, ahol ezt politikai meggondolásból hanyagolják, vagy mint kényelmetlen kérdést inkább elkerülik.

“Ilyen magas szintre még soha nem sikerült vinni a dolgot, de a munkát folytatni kell, hogy megszülessen az, amit az Európai Parlament 456 igennel 138 ellenében megszavazott. Az Európai Uniónak élen kell járnia nem csak a gazdasági és környezetvédelmi politikákban, de a polgári és alapjogok tekintetében is, irányt mutatva a tagországok számára.” - zárta szavait a Híd néppárti képviselője.

Történelmi tény az is, hogy sikerült olyan kompromisszumokat elérni további kisebbségi és polgári jogok vitás területein is, hogy az Európai Néppárt túlnyomó többsége is támogatni tudta a jelentés elfogadását – zárul az állásfoglalás.

(bumm)

ÁTTÖRÉS: Zöldet kapott az EU-s kisebbségi jogminimum

40 millió kisebbségi polgár jogait emeljük úniós védelem alá

Választási ígéretemhez híven a ciklusom félidejéig sikerült az, ami ezidáig senkinek: 
az Európai Parlament felszólította jogalkotóit egy EU-s kötelező nemzeti  kisebbségi jogminimum kialakítására. 

A kisebbségi jogok fél évszázada tabutémája voltak az európai integrációnak és tagállami hatáskörökre hivatkozva nem lehetett őket napirendre tűzni. 
Az áttöréshez most érett meg az idő, sok régióban kisebbségbe kerültek a büszke őshonos európai nemzetek, ami ráébresztette politikusaikat, hogy valamit tenni kell, amíg nem késő. 
De semmi sem megy magától, sok  egyeztetés és engedmény, szakmai meghallgatások és leginkább a pozitív, konstruktív hozzáállás meggyőzte képviselőtársaimat, hogy támogassák az elgondolásomat. 

 

Az alapjogi jelentés teljes szövegét itt olvashatják magyar, illetve angol nyelven:

P8_A(2016)0345_HU.pdf            P8_A(2016)0345_EN.pdf

HÍD: Az EU-s kisebbégi jogminimumról szavaz az Európai Parlament

Az EU-s kötelező nemzeti kisebbségi jogminimum külön fejezetet kapott az alapjogok uniós helyzetéről szóló idei jelentésben, amelynek az EP-ben megbízott előkészítője Nagy József néppárti képviselő.

BUMM-HÍR

„Több ez, mint 40 millió kisebbségben élő EU-s polgár egyenjogúsítása, ez az európai békeprojekt folytatása. A jogminimum a választási prioritásaim egyike és jó hír, hogy a javaslatom a múlt heti bizottsági vita során nem ütközött ellenállásba, ellenkezőleg rengeteg támogató módosító javaslatot kaptam, amit sikerült is bedolgozni a jelentésbe." – mondta a képviselő, aki szerint az előkészítő szakmai meghallgatások, egyeztetések és a konstruktív hangnem meghozza a gyümölcsét. Az EP a jelentésről a decemberi plenáris ülésén fog szavazni.

"2014-ben az Európa Tanácsban már sikerült 47 tagállammal elfogadtatnunk az európai nemzeti kisebbségek helyzetéről és jogairól szóló átfogó jelentést és ajánlásokat, és ez képezné a javasolt EU-s jogminimum gerincét" – nyilatkozta a szlovákiai magyar kisebbségi politikus. A dokumentum konkrét ajánlásokat tartalmaz a kisebbségi nyelvhasználatot, oktatást, kultúrát, médiát és az önkormányzatiságot illetően. 

"Mivel sem az Európa Tanács állásfoglalásai, sem a nemzetközi egyezmények és charták nem kötelező jellegűek, és főleg nem kikényszeríthetőek, legalább az EU-n belül szükségesnek tartom, hogy egy közös minimum Uniós szintről legyen bebiztosítva a tagországokban" – mondta Nagy József.

Egy ilyen kötelező irányelv megalkotásához szükség van az Európai Bizottság vagy az Európai Tanács kezdeményezésére, hiszen erre a parlamentnek nincs jogosultsága. Viszont a politikai üzenet, az akarat súlya nagyon sokat számít ez irányban. Még sok diplomáciai tevékenységre lesz szükség, de ilyen messzire még soha nem jutottunk EU-s szinten a nemzeti kisebbségek jogvédelme területén. Ezzel a lépéssel sikerült megnyitni azt az ajtót, amelyet eddig a nemzeti hatáskörökre hivatkozva zárva tartottak előttünk" – zárta nyilatkozatát a Híd párt EP képviselője.

Kisebbségi jogminimumról döntenek az Európai Parlamentben

Az EU-s nemzeti kisebbségi kötelező jogminimum külön fejezetet kapott az alapjogok uniós helyzetéről szóló idei jelentésben. Ezt a jelentést Nagy József, a Híd EP-képviselője készítette elő.

„Több ez, mint 40 millió, kisebbségben élő EU-s polgár egyenjogúsítása, ez az európai békeprojekt folytatása” – szögezte le a politikus. Jó hírnek tartja, hogy a javaslat a múlt heti bizottsági vita során nem ütközött ellenállásba, a támogató jellegű módosító javaslatokat pedig beleépítették.

Úgy véli, az előkészítő szakmai meghallgatások, egyeztetések és a konstruktív hangnem meghozza a gyümölcsét. Az EP a jelentésről a decemberi plenárisán fog szavazni.

“2014-ben az Európa Tanácsban már sikerült 47 tagállammal elfogadtatnunk az európai nemzeti kisebbségek helyzetéről és jogairól szóló átfogó jelentést és ajánlásokat, ez képezné a javasolt EU-s jogminimum gerincét” - nyilatkozta a szlovákiai magyar politikus. A dokumentum konkrét ajánlásokat tartalmaz a kisebbségi nyelvhasználatot, oktatást, kultúrát, médiát és az önkormányzatiságot illetően. 

Nagy József szükségesnek tartja, hogy a kötelező kisebbségi jogminimumot az EU-n belül a legfelsőbb szintekről biztosítsák. Hozzátette, hogy egy erre vonatkozó kötelező jellegű irányelv megalkotásához szükség van az az Európai Bizottság vagy az Európai Tanács kezdeményezésére.

“Még sok egyeztetésre lesz szükség, de ilyen messzire még soha nem jutottunk EU-s szinten a nemzeti kisebbségek jogvédelme területén. Ezzel a lépéssel sikerült megnyitni azt az ajtót, amelyet eddig a nemzeti hatáskörökre hivatkozva zárva tartottak előttünk” –hangsúlyozta Nagy.

(h/para)

Mindenképpen szétosztják a menekülteket

Brüsszel. Jelentősen eltér az unió menekültpolitikájáról vallott nézetük egyes európai parlamenti képviselőknek. Abban ugyan egyetértenek, hogy valamit kezdeni kell a már az unió területén lévő menekültekkel, de a megoldási javaslataik különböznek.

Nem tartható fenn a nyugati országokra jellemző bőkezű ellátás, ami már köztük is jelentős feszültségeket eredményez, véli Nagy József (Híd – Európai Néppárt) svédországi tapasztalataira hivatkozva. Az EP-képviselők egy csoportja Malmőben járt, helyi menekülttáborokat ellenőriztek. „A menekültek napi 9 euró zsebpénzt kapnak úgy, hogy a szállásuk és az étkezésük biztosítva van, ingyenes egészségügyi ellátás jár nekik és ingyen utazhatnak. Emellett dolgozhatnak is, ha akarnak – tájékoztatott Nagy. – Ez már Németországgal és Dániával összehasonlítva is túlságosan bőkezű.” Szerinte ez azzal jár, hogy a Dániából Malmőbe vezető tengeri hídon állandó határőrséget kellett felállítani, kénytelenek átvizsgálni minden áthaladó autót, amivel az átlagos utazási idő másfél órával nőtt. „Koppenhága és Malmö között naponta 24 ezer ember ingázik, akiket ellenőrizniük kell” – magyarázta Nagy, aki szerint a bőkezű szociális juttatások mindenképpen vonzóerőt jelentenek, főleg a már az unió területén tartózkodó menekültek számára. Szerinte a kvóták már csak a szociális juttatások terén mutatkozó viszonylag nagy eltérések miatt sem működhetnek.

Boris Zala (Európai Szocialisták) szerint viszont, ha állandó kvótákat nem is, de egy elosztási rendszert be kell vezetni az Európai Unióban. „Kell egy elosztási mechanizmus, ami alapján azt a mintegy 200 ezer embert el lehet osztani, akik jelenleg Olaszországban és Görögországban vannak – magyarázta Zala. – Hogy ezt kötelező kvótáknak hívjuk vagy rugalmas szolidaritásnak, az mindegy.” Szerinte az elosztási mechanizmus lényege nem az volt, hogy az egyes országokra rákényszerítsék a menekülteket, hanem az, hogy a menedéket kérők tudtára adják, nem Ausztriába vagy Németországba érkeznek, hanem az Európai Unióba, és az unió fenntartja magának azt a jogot, hogy meghatározza, hol fognak élni. „Ez ugyanaz, mint amint Németországba érkezők esetében a német állam tesz: megmondja, ki kerül Berlinbe, ki Karlsruhéba, ki Hamburgba, és nem válogathatnak” – magyarázta álláspontját Zala. Szerinte valamilyen mechanizmusban meg fognak tudni egyezni az unió tagállamai. „Nem tudom elképzelni Schengen működését a menekültek elosztásának európai szabályai nélkül” – jelentette ki a képviselő.

Abban mindketten egyetértettek, hogy a menekültek beáramlását lassítani lehet és kell, erre viszonylag jó példának tartják a Törökországgal kötött megállapodást. Azt ugyanakkor Nagy is elismerte, hogy a Szíriával szomszédos országokban létrehozott menekülttáborokban élőknek gyakran valóban a Nyugatra való menekülés látszik az egyetlen megoldásnak. „Ugyan a törökök rendben tartják a táborokat, de nem akarnék ott élni évekig” – magyarázta Nagy. Szerinte főleg a kilátástalanság az, ami elindítja a menekülttáborokban élőket, mert látják, hogy ott gyerekeiknek nincs jövője. Zala szerint azonban felesleges többmilliós menekülthullámokkal riogatni a következő években.

Nem tartanak attól sem, hogy Törökország eláll az unióval kötött menekültmegállapodástól, ha nem kapja meg az uniós vízummentességet. A vízumkötelesség megszüntetésére vonatkozó török kérést újra felülvizsgálják, ám már most is látszik, hogy Törökország nem teljesíti a vele szemben támasztott feltételeket. „Ha nem teljesül mind a 72 feltétel, az EP nem szavazza meg a vízumkényszer eltörlését” – jelentette ki Eduard Kukan (Európai Néppárt).

Kisebbségi jogminimumról döntenek az Európai Parlamentben

Az EU-s nemzeti kisebbségi kötelező jogminimum külön fejezetet kapott az alapjogok uniós helyzetéről szóló idei jelentésben. Ezt a jelentést Nagy József, a Híd EP-képviselője készítette elő.

„Több ez, mint 40 millió, kisebbségben élő EU-s polgár egyenjogúsítása, ez az európai békeprojekt folytatása” – szögezte le a politikus. Jó hírnek tartja, hogy a javaslat a múlt heti bizottsági vita során nem ütközött ellenállásba, a támogató jellegű módosító javaslatokat pedig beleépítették.

Úgy véli, az előkészítő szakmai meghallgatások, egyeztetések és a konstruktív hangnem meghozza a gyümölcsét. Az EP a jelentésről a decemberi plenárisán fog szavazni.

“2014-ben az Európa Tanácsban már sikerült 47 tagállammal elfogadtatnunk az európai nemzeti kisebbségek helyzetéről és jogairól szóló átfogó jelentést és ajánlásokat, ez képezné a javasolt EU-s jogminimum gerincét” - nyilatkozta a szlovákiai magyar politikus. A dokumentum konkrét ajánlásokat tartalmaz a kisebbségi nyelvhasználatot, oktatást, kultúrát, médiát és az önkormányzatiságot illetően. 

Nagy József szükségesnek tartja, hogy a kötelező kisebbségi jogminimumot az EU-n belül a legfelsőbb szintekről biztosítsák. Hozzátette, hogy egy erre vonatkozó kötelező jellegű irányelv megalkotásához szükség van az az Európai Bizottság vagy az Európai Tanács kezdeményezésére.

“Még sok egyeztetésre lesz szükség, de ilyen messzire még soha nem jutottunk EU-s szinten a nemzeti kisebbségek jogvédelme területén. Ezzel a lépéssel sikerült megnyitni azt az ajtót, amelyet eddig a nemzeti hatáskörökre hivatkozva zárva tartottak előttünk” –hangsúlyozta Nagy.

(h/para)

Kisiskolák: strasbourgi fórum az európai megoldásokról

Strasbourgi vitafórumra invitálja az oktatási szakmát Nagy József EP-képviselő. Eddig több neves nemzetközi és hazai előadó és több mint 100 iskolaigazgató jelezte részvételét.

„A kisiskolák megmentéséhez a legjobb európai gyakorlatokon nyugvó, fenntartható modellre van szükség, melynek finanszírozása törvényileg garantált és így uniós forrásokból is lehetne rá meríteni a mai gyakorlattal szemben. Üdvözlöm a magyarországi felajánlást is, de az egy évre szóló, garancia nélküli ígéret sajnos nem jelent megoldást” – nyilatkozta Nagy József EP-képviselő (Híd/EPP), aki szerint ma nem gyorstalpaló átképzéseket, hanem a négy, illetve kilencéves oktatás finanszírozását kell megoldani.

Működő rendszer kell

A képviselő szerint olyan tartós és működő rendszert kell bevezetni, amely évtizedekre fenntartható és előrelátható az önkormányzatok, a szülők és a pedagógusok számára egyaránt. A tavaly kieszközölt egyéves haladék hamarosan lejár, közeledik a beiratkozások ideje, így márciusig van reális lehetőség arra, hogy életképes cselekvéstervet nyújtson be a szakma. Ehhez kíván Nagy József képviselő tapasztalati anyagok formájában, szaktekintélyek ajánlásaival és egy közös memorandum elkészítésével nemzetközi hátszelet biztosítani.

„A választásokat is figyelembe véve éppen most van itt az ideje, hogy konkrét cselekvéstervet javasoljunk a leendő új kormánynak. Kulcsfontosságú a szakmaiság, ezért szeretném, ha a február első hetében tartott rendezvényen a nemzetközi és hazai szakértők mellett az érintettek is hallatnák a hangjukat” – fogalmazott az EP-képviselő. Strasbourgban a szakma csúcsa lesz jelen, és a rendezvényre meghívást kaptak a téma legfőbb szlovákiai szakértői és érdekeltjei, iskolaigazgatók, polgármesterek, iskolafenntartók, pedagógusok és a szülők képviselői is.

Nemzetközi szaktekintélyek

Az ünnepek alatt a meghívott szakértők nagy része visszaigazolta a részvételt, köztük a kisebbségi jogok egyik legnagyobb európai szaktekintélye, a frankfurti jogászprofesszor Rainer Hofmann, valamint a finn kisebbségi oktatáspolitika szakértője Markko Kallonen.

A rendezvényen a Bolzánói Európai Akadémia (EURAC) kisebbségkutató intézetének munkatársa a dél-tiroli gyakorlatot elemzi majd, a szervezők meghívását elfogadta Brigitta Busch bécsi professzor asszony is, aki az Európa Tanács nemzeti kisebbségek védelméről szóló keretegyezményének megfigyelő szervének szakértője. A hazai szakértők közül eddig Vančo Ildikó, a Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem Közép-európai Tanulmányok Karának adjunktusa, az iskolaügyi minisztériumból Szőköl István a Komáromi Pedagógiai Módszertani Központ vezetője valamint Prékop Mária a Híd oktatási szakértője jelezték részvételüket a konzultációban.

„Külön öröm számomra, hogy ez idáig már több mint 100 polgármester és iskolaigazgató is vállalta, hogy tapasztalatait és elvárásait megosztja a szakmai fórumon. Meggyőződésem, hogy gyerekeink jövője nem függhet a politikai széljárástól” – zárta nyilatkozatát a Híd EP-képviselője. 

 

 

7500 fiatal Strasbourgban és te is ott lehetsz

www.nagyjozsef.sk 2015.12.29.

Pályázat az európai politika iránt érdeklődő fiatalok számára - EYE 2016 (European Youth Event - EYE). Minden európai parlamenti képviselő 10-10 fiatalt nevezhet be költségtérítéssel erre a rendezvényre.

A 2016-os EYE mottója: „Együtt képesek vagyunk változásokat elérni”. Nagy József a IUVEN, a Híd ifjúsági szervezetével közösen januárban pályázatot hirdet a 10 betölthető helyre az európai politika iránt érdeklődő 18-30 év közti fiatalok számára. A nyertesek költségtérítéssel utazhatnak Strasbourgba.
Az Ifjúsági találkozón viták, meghallgatások, workshopok és eszmecserék lesznek az EU-s döntéshozókkal a következő öt téma köré szervezve:
1, Háború és béke- mit lehet tenni a béke érdekében?
2, Érdektelenség vagy aktív részvétel - mitől működik jól a demokrácia?
3, Kirekesztés vagy hozzáférés - hogyan csökkenthető a fiatal munkanélküliek száma?
4, Stagnálás vagy innováció - milyen lesz a munka világa a jövőben?
5, Siker vagy bukás- új utak egy fenntartható Európáért?

Részvételi szándékodat a vetélkedőn jelezd január 10-ig a skeppeu@gmail.sk email címen.

 

 

PARLAMENTI LÁTOGATÓ CSOPORTOK

www.nagyjozsef.sk 2015. 12.22.

Újabb szakmai találkozóra hívja a magyar pedagógusokat Nagy József Strasbourgba. A szeminárium témája a kisebbségi alapiskolai oktatás leginkább bevált szervezési gyakorlatai az EU-s tagországokban.

A nagyon fárasztó buszozás ellenére óriási az érdeklődés a két napos strasbourgi illetve a brüsszeli parlamenti látogatások iránt. 2015-ben 110 és 2014-ben 55 résztevő utazhatott, akiknek ezúton is megköszönöm az érdeklődést és főleg a fáradozásukat. A parlament segítségével szakmai vagy politikai rendezvényekkel egybekötött látogatások szervezhetők, s így az egész ország területéről ingyenesen eljuthatnak az Európai Parlamentbe mindazok, akik érdeklődnek az uniós politika vagy egyes szakterületeim iránt. 

Kérem, figyeljék a www.nagyjozsef.sk weboldalon és a facebookon a közleményeket vagy mailben jelezzék érdeklődési körüket.

 

 

GYAKORNOKI PROGRAM 2015

www.nagyjozsef.sk 2015. 12.22.

A 2015-ös évben 17 európai parlamenti gyakornok dolgozott 1 illetve 2 hónapot az irodánkban. Újabb pályázat áprilisban a Facebookon.

 

Megérte az igényes pályázati szűrést megszervezni, mindannyian tehetséges, szorgalmas és felkészült fiatal emberek voltak. Biztos vagyok benne, hogy mindegyikükről fogunk még hallani az életben! Újabb gyakornoki pályázatot áprilisban tervezünk meghirdetni, ismét havi 1.000 Eurós fizetéssel, 24 személy számára. A sikeresek pályázók az azt követő másfél éven belül kapnak lehetőséget 1 vagy 2 hónapos kiküldetésre. Kedves Tóth Edina, Ružička Tímea, Zsilla Gellért, Galovics Gergely, Kovács Margaréta, Sátor Tünde, Kovács Erika, Szapu Zsófia, Varga Csilla, Héger Tamás, Zátori Anita, Bíró Evelin, Kalina Ádám, Koczó Alexandra, Madarász Szilvia, Bugár Csilla és Orosz Előd.

Köszönjük a segítséget és sok sikert!

 

 

SOLYMOS: Kormányra kerülve meglesz!

www.nagyjozsef.sk 2015. 12.22.

Az átlátható finanszírozás eszköze lehet a Kisebbségi Kulturális Alap

Fél éves munka eredményeképpen a parlament novemberben vitatta meg Híd alelnöke, Solymos László által beterjesztett, a kisebbségi kultúrák finanszírozásáról szóló törvényjavaslatot.

 

Ugyan a Kisebbségi Kulturális Alap létrehozását sajnos végül nem szavazta meg a parlament, már az is nagy sikernek tekinthető, hogy eddig eljutottunk. A kisebbségi kultúra finanszírozása stabilabbá és kiszámíthatóbbá válna az eddigiekhez képest, és a jelenlegi támogatás megtöbbszöröződne minden egyes kisebbség számára az évi 8 millió euróra megnövelt költségvetésnek köszönhetően. A javaslat előkészítésénél négy fordulóban egyeztettünk a kisebbségi kulturális szervezetekkel és a kultúrában dolgozó hazai szakemberekkel, beleértve Bárdos Gyulát, a Csemadok elnökét, az MKP elnökségi tagját is. Az Alapban az összes kisebbség, így a magyar is, önállóan rendelkezhetne a neki jutó pénzzel egy‐egy Kisebbségi Kulturális Tanács által, így többé nem kellene egymással egyeztetniük a kulturális támogatásokról. Elkerülnénk a határidők felesleges csúszását és a múltbéli zavaros elbírálásokat.

 

Budapest - menekültválság és terrorizmus

www.nagyjozsef.sk 2015. 12.22.

Politikai szimpózium pár nappal a párizsi merényletek után

A Konrad Adenauer és a Polgári Magyarország Alapítvány szervezte politikai eszmecserén az Európai Néppárt regionális pártjai vettek részt Magyarországról, Csehországból és Szlovákiából.

 

Az Európai Parlament EPP-s képviselőinek legfrissebb álláspontját tolmácsolhattam a teendőkkel kapcsolatban a résztvevőknek. Össze kell kapcsolni a belügyi szolgálatok működését, ellenőrizni kell a Schengen külső határait, lehetővé kell tenni a kódolt üzenetek indokolt feltörését, a repülőutas nyilvántartást nemzetközileg meg kell osztani, leállítani a radikális moszlim imámokat, felderíteni és felszámolni az illegális fegyverkereskedelmet, kioltani a terrorizmus finanszírozásának forrásait és kiszűrni a menekültek közül a veszélyes egyéneket, le kell állítani a szociális rendszerekből adódó migrációs szívóhatást és tartózkodni kell a kollektív bűnösség elvétől, a migránsok és a terroristák egy csoportként kezelésétől verbális szinten is. Megállapítottuk, hogy az Európai Bizottságnak és Parlamentnek van a legátfogóbb megközelítése, hiszen messze túllát a határokon, de kompetencia hiány miatt képtelen befolyásolni a történéseket.

Fotó: Szecsődi Balázs

 

Ismét Párizzsal gyászol a világ.

www.nagyjozsef.sk 2015. 12.22.

Egyesíteni kell az eszközeinket és visszaállítani a rendet

Képviselőtársaimmal decemberben közösen beterjesztettem egy a terroristák elleni összefogásra buzdító írásbeli politikai nyilatkozat-javaslatot, amelyről ha megkapja a megfelelő támogatást, szavazni fog a parlament.

 

A mai radikális helyzet radikális lépéseket kíván. Ne csak a polgárok szabadságjogainak a korlátozása legyen a megelőzés eszköze. Az állami egoizmus és az együttműködéstől való idegenkedés, titkolózás és bizalmatlanság feloldása sokkal hatékonyabb fegyverünk lehetne a terroristák ellen. Nem szükséges leírnom a már medializált bizarr helyzetek sorozatait, amikor bohócot csinálnak a bűnözők, a terroristák a bűnüldözőkből. Érthetetlen módon minimális az együttműködés, az információcsere még a tagállamon belül működő szervek között is. Nem kisebb ezért a célunk, mint a fegyveres erők és titkosszolgálatok együttműködése és információcseréje az EU-n belül és valamilyen szinten a külső partnereinkkel is, kiemelten említve az USA-t, Oroszországot és Kínát is. Külön pontban javasoljuk az ember csempész hálózatok ellen irányuló összefogást, hiszen ez az illegális migráció és talán a terrorizmus melegágya és pénzügyi háttere is. Az állásfoglalást az Európai Bizottságnak és az Európai Tanácsnak címezzük.

 

Nem telepítenék sehova menekülteket

www.nagyjozsef.sk 2015. 12.22.

Durván indul a kampány. Nagy József válasza a rágalomhadjáratra.

“Remélem a szlovákiai magyarok ezután sem lesznek vevők a mocskolódásra és pánikkeltésre, amivel a vianovás ifjú Cziprusz próbál magának az MKP listán szavazatokat szerezni.”

 

Azt, hogy hazugságokkal mocskolódnak a HÍD ellen, már megszoktuk. De nem bírom elviselni, ha a gyerekeimet azzal bántják, hogy hibridek, mert az anyjuk szlovák, miközben mind a négyen magyar iskolába járnak. A másik, ha nethuligánok olyan dolgokat idéznek tőlem, amit soha ki nem mondtam. Még ha abszurdum is a rágalom, akkor is szeretném közölni, hogy sem Nagy József, sem a HÍD nem akar senkit sehova betelepíteni! Színtiszta hazugság az egész. Bármilyen betelepítéshez a települések lakosságának a véleményét kell figyelembe venni! Ezt sem Brüsszelből, sem Pozsonyból nem szabhatják meg. Azt is elmondtam az egyetemen, hogy nem kizárt, hogy létezhet település itt is, ahogyan sok ilyen létezik Németországban, amelyek lakosai láthatnak értelmet abban, hogy tisztességes, alkalmazkodni képes és hajlandó idegeneket fogadjanak be számukra elfogadható létszámban. Ezt sem kényszeríteni, sem kizárni, sem ösztönözni nem szabad.

 

Több archív >>>

Fotógaléria