Nagy József

FÓKUSZ: felszólalás-TTIP-európai biztosok-Ukrajna EU tag-HÍD közgyűlés-választási program

Archív  
  Ha szeretne feliratkozni hírlevelünkre, írja be e-mail címét és nevét az alábbi mezőkbe. 
  E-mail cím:* Név:*

Híd Európába - ifjúsági pályázat.

A Híd párt és Nagy József, európai parlamenti képviselőpályázatot hirdet a szlovákiai magyar fiataloknak, hogy elsőkézből szerezzenek tapasztalatot az Európai Parlament működéséről és kapcsolódjanak be a brüsszeli képviselői iroda munkájába.

 

A pályázat feltételei:

• főiskolai vagy egyetemi végzettség legalább három elvégzett főiskolai vagy egyetemi év; korhatár: 30 év 
• szakirány (előny, de nem kizáró feltétel): európai tanulmányok, közgazdaságtan, politikatudomány, szociológiai irányzatok, jog, nemzetközi kapcsolatok 
• magyar- és szlováknyelv-tudás tárgyalási szinten és angol vagy francia nyelv középfokú ismerete feltétel, más világnyelv ismerete előny 
• alapinformáció az európai intézményekről, legfőképp az EP működéséről 
• alapinformáció a Híd párt prioritásairól és tevékenységéről 
• alapinformáció Nagy József europarlamenti képviselő tevékenységi köréről 
• érdeklődés és alapismeretek a LIBE (Állampolgári jogok, bel-,  és igazságügy) és ENVI (Környezetvédelem, közegészségügy és élelmiszer – biztonság) bizottságok témái iránt. 
• rugalmasság nemzetközi környezetben 
• számítógépes ismeretek felhasználói szinten

 

A pályázáshoz a következőanyagokat kérjük beküldeni:

 1. magyar/szlovák/angol nyelvű strukturált önéletrajz fényképpel
 2. diplomamásolat illetve igazolás az iskolában elvégzett évekről
 3. nyelvvizsga-bizonyítvány vagy egyéb dokumentum, amely igazolja a nyelvtudást
 4. 2 ajánlólevél politikai szervezettől, felsőoktatási intézménytől vagy munkahelyről
 5. motivációs levél (1 oldal, 1,5 sorköz), amelyben a pályázó megindokolja miért is

szeretne gyakorlatra jelentkezni az Európai Parlamentbe, milyenek az elvárásai a gyakorlattal kapcsolatban, valamint hogyan illeszkedik a program jövőbeli terveihez

 1. véleménykifejtő levél (3 oldal, 1,5 sorköz) a következő témára:

Milyen konkrét eszközöket és lépéseket javasolna egy európai parlamenti képviselőnekés a hazai kisebbségi politikai pártoknak illetve a vegyes területen működőmegyei és helyiönkormányzatoknak a nemzetek közti megbékülési folyamat folytatására a mai európai politikai helyzetben?

• pályamunka (3 oldal, 1,5 sorköz) a következő témák egyikében:

 1. Meddig mehet az európai integráció - a szlovákiai magyarság nemzetiségi és régiófejlesztési érdekeit szem előtt tartva - az utóbbi évek feszültségeinek tükrében?
 2. Hogyan vélekedik az USA-val készülő TTIP egyezményről és annak gazdasági, politikai valamint környezetvédelmi aspektusairól? Elemezze röviden az egyes nemzetállamok hozzáállásának lehetséges háttér okait.
 3. Mi a véleménye a betelepített vagy letelepedni hagyott, akár többgenerációs idegen nemzeti kisebbségek jogairól és a történelmi, őshonos nemzeti kisebbségek jogairól az EU-ban? Milyen fő elvek és érvek mentén kellene az európai kisebbségvédelmi rendszert alakítani?

 

Mit kínálunk a gyakornoknak:

 1. Minimum 1 hónapos időtartamú munka hosszabbítás lehetőségével 2014 novembere és 2015 novembere között a képviselői irodában, Brüsszelben – a pontos időpontokat egyeztetjük a sikeres pályázókkal
 2. havi ösztöndíj, mely fedezi az utazás, szállás és étkezés költségeit
 3. betekintés a LIBE és ENVI szakbizottságok munkájába
 4. nemzetközi környezet

 

A pályázat lefolyása:

 1. A beérkező pályázati anyagok alapján elfogadott jelentkezők írásbeli tesztet töltenek ki, amely során felmérjük szakmai illetve nyelvi tudásukat. A teszten a legjobb eredményt elért jelentkezőket szóbeli meghallgatásra hívjuk, majd 2 napos összpontosításra kerül sor. Ezek után kiértékeljük a pályázat résztvevőit.

Előzetesen 12-24 gyakornok felvételével számolunk.

 

Pályázati anyagok leadási határideje: 2014. szeptember 24. 
Beadványok kiértékelése: 2014. október 6. 
Írásbeli teszt és beszélgetés: 2014. október 18. 
Összpontosítás: 2014. október 28.-29. 
Pályázati kiértékelés: 2014. október 31. 
Első gyakornokok belépése 2014. novemberében

Kérjük az érdeklődőket, hogy pályázati szándékukat mielőbb jelezzék e-mailen, hogy időben szerezhessünk áttekintést a várható pályázatok számáról, még a leadási határidő, szeptember 24. előtt.

 

Egyéb tudnivalók:
A gyakornoki munka pontos időtartamát az EP munkanaptára alapján határozzuk meg. A pályázatra olyan fiatalok jelentkezését várjuk, akik még nem vettek részt szakmai gyakorlaton az Európai Parlamentben.
A preferált hónapokat kérjük, a pályázati anyagon feltüntetni!

 

További információ:
E-mail: skeppeu@gmail.com 
Pálinkás Éva, képviselői asszisztens
Tel. szám: 0904 905 977

LEGYEN SIKK A KÉTNYELVŰSÉG

BRÜSSZEL | A 2015-ös uniós költségvetés előkészítése során az Európai Parlament állampolgári jogokkal, illetve bel- és igazságüggyel foglalkozó bizottsága (LIBE) támogatta Nagy József (Híd) többnyelvűséget segítő kezdeményezését.

A Híd európai parlamenti képviselője „Több, mint szomszéd” címmel olyan kísérleti projekt indítását javasolta, melynek lényege, hogy ösztönözze a vállalkozásokat a két vagy többnyelvűség használatára. A projekt célja, hogy a termékekről, szolgáltatásokról szóló információ ne csak a multinacionális cégek termékein legyen többnyelvű, hanem a regionális kistermelők is tudják kínálni portékájukat a szomszédos népek nyelvein. Ennek érdekében megszületik a „Több, mint szomszéd” uniós logója, melynek használatára a jogosultságot a vállalkozók pályázat útján nyerhetik el.

A kisvállalkozók anyagi támogatásra is pályázhatnak majd az információ többnyelvűsítésének költségeire. Ennek a szlovákiai magyarság számára is komoly hozama lesz, figyelmeztet Nagy. „A végső cél az lenne, hogy kísérleti jellegből megszokott gyakorlattá váljon a régiós többnyelvűség, hogy egymás nyelvét sikk legyen beszélni, használni” – magyarázta a képviselő. A végső döntés az EP plenáris ülésén, a költségvetési szavazáson várható.


AZ ALLERGIÁSOK GYŐZELME A GAZOK FELETT

A települések vezetőségei elrendelhetik a föltulajdonosoknak azt, hogy azokon a földeken, ahol inváziós növények találhatók, távolítsák el onnan azokat. Ha ezt nem cselekszi meg, akkor az állam teszi meg majd helyette, aminek költségeit a földtulajdonosnak kell kifizetni.

Mindezt a természet-és országvédelmi törvénymódosítás írja elő, ami Nagy József és Jakab Elemér (mindketten Híd-politikusok) tollából született, amit Andrej Kiska köztársasági elnök július 8-án látott el kézjegyével.

A törvény előterjesztői szerint a parlagfű erősen allergén növény, a  népesség 80 százalékánál allergiát okoz.  „Közel egy millió emberről van szó” – jegyezte meg Nagy, aki szerint a törvény érvénybe lépése után javulni fog az egészségügyi helyzet. ”Milliókat takaríthat meg így minden évben a kormány” – tette hozzá mondanivalójához a Híd politikusa.


KONKRÉT SIKERREL INDÍT AZ EP BIZOTTSÁGAIBAN

POZSONY | A 2015-ös uniós költségvetés előkészítése folyamán elsöprő többséggel szavazta meg szerdán Brüsszelben az Európai Parlament két bizottsága Nagy József, a HÍD párt európai parlamenti képviselőjének kezdeményezéseit.

A bizottsági támogatás kézzelfogható siker, hiszen a kezdeményezések olyan kísérleti projektekké válnak, melyeknek hozamát a polgárok a mindennapjaikban is megérzik majd. Külön nagy eredmény, hogy Nagy Józsefnek nemcsak a Néppárt támogatását sikerült megszereznie, hanem egyedüli javaslattevőként tudta maga mögé állítani a többi frakciót is.

Az állampolgári jogokkal, illetve bel- és igazságüggyel foglalkozó LIBE bizottságban a 8 beadott kísérleti projekt ötletből egyedüli néppárti indítványként támogatták Nagy József kezdeményezését. A néppárti képviselő "Több, mint szomszéd" címmel olyan kísérleti projekt indítását javasolta, melynek célja, hogy ösztönözze a vállalkozásokat a kétnyelvűség használatára. A projekt célja, hogy a termékekről, szolgáltatásokról szóló információ ne csak a multinacionális mamutcégek termékein legyen többnyelvű. Szeretnénk, ha a regionális kistermelők is tudnák kínálni portékájukat a szomszédos népek nyelvein is. Ennek érdekében születik majd egy európai logó, "több, mint szomszéd" címmel, melynek használatára a jogosultságot a vállalkozók pályázat útján nyerhetik el. A kisvállalkozók anyagi támogatásra is pályázhatnak majd az információ többnyelvűsítésének költségeire. Az uniós logó egyfajta presztízst ad a vállalkozásoknak, ezáltal gazdasági hasznot is hoz majd számukra, illetve a régiónak.

"Bátorítani szeretnénk a kisvállalkozásokat is, hogy saját természetes gazdasági érdekeikkel összhangban termékeiket, szolgáltatásaikat a szomszédos népek nyelvén is hirdessék. Ennek értelemszerűen a szlovákiai magyarság számára is komoly hozama lesz. A végső cél az lenne, hogy kísérleti jellegből megszokott gyakorlattá váljon a régiós többnyelvűség, hogy egymás nyelvét "sikk" legyen beszélni, használni." - nyilatkozta Nagy József.


Másik nagy sikerét a Környezetvédelmi bizottságban (ENVI) érte el Nagy József, a Híd új európai parlamenti képviselője. Itt 12 kísérleti projektről szavaztak a képviselők, melyből 4 kapta meg a bizottsági támogatást, köztük ismét egyedüli néppártiként a Nagy József által jegyzett. A képviselő a készülőben lévő, sokat vitatott EU - USA kereskedelmi és beruházási egyezmény – TTIP - keretében, de azon túlmutató kritérium rendszer kialakítását javasolta. A tegnapi szavazást a jövő héten már tárgyalások követik az Európai Bizottsággal.  
"Komoly eredménynek értékelem ezt a széleskörű támogatást, hiszen a bizottsági szavazásokat a néppártban is fontos tárgyalásokkal, majd pedig nagyon komoly frakcióközi egyeztetésekkel készítettem elő. Hátra van még persze a végső költségvetési szavazás is az EP plenáris ülésén, de bízom benne, hogy ott is sikerül majd megszereznem a többségi támogatást. Örülök, hogy két olyan kezdeményezést sikerült elindítanom, melyeknek konkrét hatása lesz a polgárok életére nem csak otthon, de egész Európában, sőt még annak határain is túl.” – zárta szavait Nagy József, a Híd EP képviselője.

LEFÚJTÁK A CSALLÓKÖZI MARATONT

Dunaszerdahely polgármestere, Hájos Zoltán nem engedélyezi!

Tavaly a (fél)maratont egy héttel korábban tartották, a vásárt pedig egy héttel később, szeptember utolsó hetében. A maratont szervező Pro Regio Danubia polgári társulás sajtótájékoztatót tartott az ügyben csütörtökön, melyen a társulás ügyvezetője, Bódis Lívia azzal indokolta az időpont-módosítást, hogy a futószövetség versenynaptárában ez a szeptemberi dátum volt az, amely nem ütközik valamilyen jelentősebb futóverseny időpontjával.

Csalódottságának adott hangot, amiért a dunaszerdahelyi városháza tavaly ősszel írásban jóváhagyta az idei Csallóközi Maraton és Szüretfesztivál időpontját, idén júliusban pedig azt közölték, hogy nem egyeznek bele. Mindkét levelet Hájos Zoltán polgármester írta alá.

Hájos a járási közlekedésrendészet állásfoglalására hivatkozva, a Csallóközi Vásár okán várható forgalmi intenzitással indokolta a sportrendezvény megszervezésének elutasítását. Tavaly a Csallóközi Vásárt egy héttel későbbi időpontban tartották, 2012-ben viszont szeptember 20. és 23. között zajlott.

A szervezők ugyanakkor már tavaly bejelentették az időpontot, míg a vásár idei időpontja csak május környékén derült ki. A Pro Regio akkoriban már arról tájékoztatott, hogy az idei Csallóközi Maraton a Roszinszky Mihály Emlékverseny nevet viseli a 2013-ban elhunyt futó után, aki a csallóközi atléták közül elsőként teljesítette a maratoni távot. Arról nincs információnk, hogy miért került idén egy héttel korábbra a vásár, Hájos Zoltánt ugyanis csütörtökön nem sikerült elérnünk, információink szerint szabadságát tölti.

A csütörtöki sajtótájékoztatón felháborodottságának adott hangot Bögi Sándor ultramaraton-futó, aki ugyancsak segítette az idei futóverseny megszervezését, és mint mondta, a sportág számos egyénisége és szakembere pozitívan fogadta a rendezvény hírét, és sokan ígéretet tettek arra, hogy eljönnek. „A mi kötelességünk, hogy ezt a versenyt tartalommal töltsük meg. A polgármester kötelessége az lett volna, hogy odajön, és nem bújik el. Dunaszerdahelyen az elmúlt években egy komoly futóközösség alakult ki, amit viszont az ilyen döntésekkel le lehet rombolni. Itt fejlődés tapasztalható, amit a városnak segítenie kellene” – szögezte le.

Bódis Lívia kifejtette, hogy idén eddig nagyságrendileg 300 környékén járt a jelentkezők száma. „Jelentős pénzveszteség is ér bennünket, mivel már a rendezvény előkészületei is pénzbe kerültek. Körülbelül tíz önkéntes hosszú ideje dolgozott azon, hogy ez létrejöhessen. Egyelőre nem tudjuk, hogy a mintegy 70 kisebb-nagyobb támogató miként viszonyul majd hozzánk jövőre, és tulajdonképpen kb. ezer embertől vették el a lehetőséget, hogy részt vehessen a rendezvényen” – jelentette ki. Elárulta azt is, hogy miután Dunaszerdahelyen elutasították a futóversenyt, felmerült, hogy más településre költöztetnék, de mint mondta, a verseny lokálpatrióta támogatói szerették volna, ha Dunaszerdahelyen kerül megrendezésre a továbbiakban is. „Bízunk abban, hogy jövőre elhárulnak ezek az akadályok, és meg tudjuk szervezni ezt a csallóközi vásárral összekötve, ugyanis ez egy méltó kísérőrendezvénye lehetne a vásárnak” – húzta alá.

A sajtótájékoztatón részt vett a Családi Turista Klub polgári társulás képviseletében Zdenek Kelemen klubelnök is, aki elmondta, hogy a 34.Csallóközi Gyalogtúrát idén a Csallóközi Maratonnal közösen tartották volna meg. „Kellemetlen meglepetést okozott a városháza elutasító álláspontja, mivel az a klubunkat is érintette. A két rendezvény közös propagálásával lehetőségünk volt a résztvevők számát növelni, akik Dunaszerdahelyt és környékét is megismerhetnék. Bízunk abban, hogy ami idén nem sikerült, annak 2015-ben már nem lesz akadálya” – fogalmazott. Elmondta azt is, hogy mivel a Csallóközi Gyalogtúra résztvevőinek száma nem éri el a 300-at, így nem kell engedélyeztetési folyamaton átesnie, mindössze bejelentési kötelezettségük van, aminek eleget is tettek a napokban. „Ennek megfelelően – bár szerényebb körülmények között – de szeptember 20-án megrendezésre kerül a 34. Csallóközi Gyalogtúra.

FELEJTHETETLEN ÉLMÉNYEKKEL TÉRTEK HAZA A HIDACSKA JÓTÉKONYSÁGI TÁBOR LAKÓI

Már ötödik éve került megrendezésre Nagy József europarlamenti képviselő által kezdeményezett kétnyelvű nyári tábor hátrányos helyzetű gyerekeknek

Augusztusban ismét megnyitotta kapuit a ProRegio PT által szervezett karitatív nyári tábor hátrányos helyzetű gyermekek számára.

Újdonság, hogy ebben az évben a táborlakók az egy-egy hetet a Kis-Fátrában, Túrócszentmárton festői környezetében fekvő Martinské Hole-i erdei táborban töltötték.

Így folytatódott a csereprogram, amelyet tavaly Nagy József europarlamenti képviselő kezdeményezett akkori padszomszéd parlamenti képviselőtársával, Andrej Hrnčiarral, Túrócszentmárton polgármesterével.

Közismert, hogy a szélsőséges, gyűlölködéses viselkedés elsősorban a fiatalok körében hódít. Hasznos, ha lehetővé tesszük már a gyerekek számára, hogy személyes élményeik alapján alkothassanak képet a másik nemzet tagjairól. „Reméljük, hogy a táborban résztvevő gyerekek hazatérve a környezetüket is meggyőzik, és talán a következő generáció már nem fog a másik nemzetre gyanakvással tekinteni. A hazai gyerekeknek külön előny, hogy a tábor idején fejleszthették szlovák nyelvtudásukat is.“ – mondta el Nagy József, aki a tábor alapítója, védnöke és egyik támogatója. “Az előző években is vegyes csoportok kialakítására törekedtünk, az idén is a csallóközi és mátyusföldi kis magyar vendégeket szlovák társaik várták a táborban” -tette hozzá az europarlamenti képviselő.

Míg tavaly Túrócszentmártonból (Martin) fogadták a hátrányos helyzetű gyerekeket Dunaszerdahelyen, az idén csallóközi és környékbeli gyerekek utazhattak ingyenesen a hegyekbe: a dunaszerdahelyi járásból Megyerről, Királyfiakarcsáról, Madból, Eperjesről, Jányokról, Ekecsről és Lúcsról várták a gyerekeket;  a galántai járásból jókai, tallósi, nádszegi, nagyfödémesi feketenyéki és vízkeleti gyerkőcök, valamint Komárom környékéről Szőgyénből és az érsekújvári járásbeli Perbetéről készültek gyerekek a táborba.

„A válogatás során a gyerekek szociális helyzetét és iskolai igyekvését tartottuk szem előtt, segítségünkre voltak az egyes települések iskolaigazgatói és önkormányzati dolgozói” – tudtuk meg Bódis Líviától, a ProRegio polgári társulás képviselőjétől.

Az utóbbi öt év alatt közel 600, önhibáján kívül hátrányos anyagi helyzetű családból származó 12 éven aluli gyermek egyhetes nyaralását sikerült megoldani a szervezőknek. Mindezt évente több mint 70 magánszemély és vállalkozó segítségével sikerül bebiztosítani, bármiféle állami vagy önkormányzati segítség nélkül.

A résztvevőket számtalan izgalmas programmal várták vendéglátóik: megismerkedtek Túrócszentmárton városával, megtekintették a szlovák falumúzeumot, majd ellátogattak a Sztrecsnói várba. Bebarangolták a Vrátna völgyet, este tábortűz mellett készítettek vacsorát. Természetesen nem maradt el a fürdőzés, az aqua-gym, a kézműves foglalkozások és a tábor végén a búcsú- diszkó.

A dübörgő verses kihívásokban félretéve a komolyságot, nekem ez a legtöbbet szavalt-énekelt Csallóközi dalszöveg jutott az eszembe:

Micsoda álom, micsoda mámor, 
mikor a csapatom a stadionban látom, 
mert ez az érzés nekem az élet
gyere és megmutatom, mi az ami éltet.
Mindenki tapsol, mindenki Dé Á Cénak szurkol…
Győzni kell ma, győzni kell ma, győzni kell ma, Dé Á Cé!

Kihívottam Laboda Róbert, akinek ez a verse a kedvencem: https://www.youtube.com/watch?v=dD4QrgHm3JA


Gombaszögi tábor

Kedves Gömöriek! Utólagos engedelmetekkel szedtünk egy kosárnyi IGAZI GOMBASZÖGI gombát a szilicei fennsík környékén.  Lásd a zsákmány sorsát a serpenyőkben. Gyönyörű vargányák, kissé fonnyadtabb, de számunkra attraktív kozákok - ahogyan tifelétek is nevezitek a Tinorút és az én kedvencem, a bimbós pöfetegek (prášnica bradavičnatá).

PS: Aranyos és közvetlen emberek a gömöriek - ezt a tizenéves tini gyerekeim állapították meg ma délben....Igazuk van.  És üdvözöljük az erdész bácsit, aki rajtakapott bennünket, majd barátságosan útbaigazított...:-) 
<tovább>
MEGHÍVÓ:
Dunaszerdahely: Csallóközi vásár 

Gútor: GútorRUN – Fussunk együtt!

www.nagyjozsef.sk

skeppeu@gmail.com