Nagy József

FÓKUSZ: felszólalás-TTIP-európai biztosok-Ukrajna EU tag-HÍD közgyűlés-választási program

Archív  
  Ha szeretne feliratkozni hírlevelünkre, írja be e-mail címét és nevét az alábbi mezőkbe. 
  E-mail cím:* Név:*

Nagy József felszólalása Strasbourgban, az EP plenáris ülésén a skót függetlenségi népszavazás előtt.

Az elmondott lényeg: "Az én országom polgárai, a szlovákiai magyarság 10 éve azért örült az uniós csatlakozásnak, mert a 40 év kommunista és orosz fennhatóság után itt (az EU-ban) látták biztosítottnak a szabadságot és a jövőt.  És ehelyett ma az európai értékek és az integráció napi politikai érdekek miatt kerül veszélybe, sőt populista szólamok akadályozzák az egységet. És ami a felszólalásból időszűke miatt lemaradt: "Sürgetem, hogy az Európai Unió térjen vissza az eredeti célkitűzéseihez, az integrációhoz mert ez az egyedüli globális esélyünk."

EU-USA: Környezetvédelmi jogok és a piaci környezet kiszámíthatósága

Zöld utat adtak az EP szakbizottságai Nagy József környezetvédelmi projektjének

A 2015-ös uniós költségvetés előkészítése folyamán nagy többséggel szavazta meg a Környezetvédelmi szakbizottság, majd azt követően október első hetében az EP Költségvetési bizottsága Nagy József, a HÍD párt európai parlamenti képviselőjének környezetvédelmi kezdeményezését. A képviselő a készülőben lévő, sokat vitatott EU - USA kereskedelmi és beruházási egyezmény – a TTIP - keretében szorgalmazza a teljes átláthatóságot, és a TTIP lényegének egyenes kommunikálását az állampolgárok felé.
"A projekt célja egy olyan ésszerű EUs álláspont kialakítása a beruházások védelmére, hogy közben ne sérüljenek az alapvető állampolgári jogok, mint a környezetvédelem, a társadalmi biztonság és a közegészségügy, és azokat ne lehessen puszta gazdasági érdekek miatt veszélybe sodorni." - hangsúlyozta a dunaszerdahelyi politikus.
A képviselő kísérleti projekt indításával széleskörű párbeszédet javasol, aminek egyik fontos eszköze egy nem formális platform lenne, kiindulva a minisztersége alatt működő Zöld Egyeztető Tanács analógiájából.
“Természetesen tudatosítjuk, hogy a környezetvédelem mellett a mai globalizált világban nem elhanyagolható az állam szavahihetőségét is garantálni, hiszen a kereskedelmi életben rendkívül fontos a kiszámíthatóság. A jogszabályok nem változhatnak hasraütésszerűen, a beruházóknak fontos, hogy egy stabil környezetbe tudjanak beilleszkedni.”
Az EP bizottsági támogatása gyakorlatilag zöld utat nyit a projekt 2015-ös évi elindításának. Hátra van még ugyan a plenáris szavazás még az uniós költségvetésről, de a frakcióközi összefogás a projekt mögött gyakorlatilag garantálja a decemberi sikert is.
"Komoly eredménynek értékelem ezt a széleskörű támogatást. Vár ránk még persze a végső költségvetési szavazás is az EP plenáris ülésén, de bízom benne, hogy ott is sikerül majd megszereznem a többségi támogatást. Örülök, hogy olyan kezdeményezést sikerült elindítanom, amelynek konkrét hatása lesz a polgárok életminőségére nem csak Európában, de az Atlanti óceán túloldalán is.” – zárta szavait Nagy József, a Híd EP képviselője

Biztos-meghallgatási maraton Brüsszelben

Az utóbbi két hét legnagyobb eseményei kétségkívül az Európai Bizottság biztos-jelöltjeinek meghallgatása volt az Európai Parlamentben.

A Lisszaboni szerződés értelmében minden tagállamnak joga van egy biztosi pozícióra az Európai Bizottságban. Csúcspozíciókról van szó, mely egyrészt jelent tagállami presztízs-kérdést, másrészt pedig egyáltalán nem mindegy mennyire felkészült politikus kerül egy-egy európai tárca élére. A jelölést az Európai Bizottság elnöke és a tagállamok közösen teszik, az Európai Parlament szakbizottságai pedig meghallgatják a jelölteket, hogy alkalmasak-e a rájuk bízandó portfólióra. Az alakuló Juncker kabinet nem egy időzített bombát tartalmazott. A magyar Navracsics Tibor hozhatta a legjobb ajánlóleveleket, lehetett akármilyen felkészült is, az uniós boszorkányüldözési hangulat az Orbán Viktor vezette Magyarország felé gyakorlatilag borítékolta a huzavonát. Ugyancsak érdekes kérdéseket vetett fel az olajmágnás spanyol Miguel Arias Cañete személye, akit Juncker energia- és klímaügyi pozícióra tartogatott. A szocalisták közül a francia Pierre Moscovici ellen a kifogás az volt, hogy francia pénzügyminiszterként nem tudta tartani az uniós hiánycélt. Hogy is lehetne így uniós biztosként rábízni más országok pénzügyeinek felügyeletét?! S aztán persze ott volt az önjelölt Alenka Bratusek, aki épp kifutó szlovén miniszterelnökként saját magát jelölte nemes eleganciával a biztosi posztra, nem kis felhördülésére az egész szlovén politikumnak. 

Azt persze lehet tudni, hogy a biztos-jelöltek személyében való megegyezés gyakorlatilag politikai alku tárgya. Ha a szocialisták kikezdenek egy néppárti jelöltet, garantált, hogy a néppártiak visszavágnak. Szemet szemért, fogat fogért. Van tehát egy politikai alku a színfalak mögött, s a kezdő EP képviselő azt hinné, hogy az EP szakbizottságaiban a meghallgatások gyakorlatilag formalitást jelentenek. Ezért is volt meglepő, hogy egy-egy ilyen meghallgatás mekkora előkészítést igényel, mekkora vehemenciával gyűjtik a kérdéseket a tanácsadók illetve a szakbizottságok vezetői. Jómagam itt is a kisebbség-védelmi kérdés felkarolását tartottam prioritásnak.

A meghallgatások végülis lefutottak. Navracsicsot személyében alkalmasnak találták, a kijelölt portfólióra viszont nem. Ez ismét a klasszikus EP-és üzenet volt Orbán Viktornak. A szlovén Alenka Bratuseket viszont hatalmas hátszéllel küldi haza az EP.  Ugyanis 112 voks szólt 13 ellenében arról, hogy nem alkalmas az alelnöki és a biztosi posztra. 

Alakul tehát a Juncker kabinet, meglátjuk milyen hatékonysággal tud majd együttműködni az új vezetés alatti közszolgák ezreit tömörítő mamutszervezet, az Európai Bizottság és a közvetlenül a polgárok által választott Európai Parlament. 

Ukrajna is az Európai Unió tagja lesz!

A Híd EP-képviselőjének nyilatkozata az ukrán társulási szerződés kapcsán.

"Én hiszem, hogy ez egy kölcsönösen előnyös lépés mind az ukránok, mind az EU tagállamai számára. Emlékszem, mennyien huhogtak a régi tagországokban, amikor a visegrádi négyes EU-s belépéséről volt szó. Arra is emlékszem, hogy nem sokára az új tagországokban is nagy volt a szorongás, amikor Románia és Bulgária csatlakozása volt a napirenden. Mégsem történt semmi rossz. Európa belsőleg és külsőleg is megerősödött, az új tagországok pedig fejlődésnek indultak. Ez lehet a garancia a 200.000 kárpátaljai magyarnak is, hogy ne kelljen nekik nyugatra emigrálniuk sem nemzetiségi, sem megélhetési okokból. Ukrajnának van másfél éve a reformokra és nagyon fontosnak tartom, hogy a csatlakozás feltételei közt betartsák a kisebbségi jogvédelmet is, amire az elkövetkező másfél évben nagyon oda fogok figyelni." - nyilatkozta Nagy József, a Híd párt EP-képviselője Ukrajna társulási szerződésének ratifikációja után.
Az Európai Parlament Strasbourgban és az Ukrán Parlament Kijevben egyidőben, telehídon, szatelitos élőadásban összekötve ratifikálta Ukrajna társulási megállapodást, mely 2015-től lép érvénybe. Poroshenko ukrán elnök nyilvánosan felszólította az ukrán kormányt, hogy már holnap indítsa be a reformokat.

A HÍD VIII. Közgyűlése

Elnökségi taggá választották Nagy József europarlamenti képviselőt

2014.szeptember 13-án Pozsonyban került sor a Híd VIII.Közgyűlésére, melynek fő témái a párt szerveinek választása, a Polgári Vízió 2016 címet viselő pártdokumentum megtárgylása és az Alapszabályzat tervezet módosítása volt. Az említett programpontokon túl a Közgyűlés, melyen 120 küldött és több mint 60 hazai és külföldi vendég vett részt, a közelgő önkormányzati választásokkal is foglalkozott. A Közgyűlés programja a párt 5.évfodulójának ünneplésével ért véget.

Nyilvánosságra hozták a dunaszerdahelyi HÍD Klub önkormányzati választási programját

Lehetőség a változásra Dunaszerdahelyen

MUNKAHELYTEREMTÉS, LOKÁLPATRIOTIZMUS

A1 Dunaszerdahely város vezetésének ideje változtatni a fejlesztési stratégiáján. Az eladósodás helyett az uniós pénzek lehívására kell a hangsúlyt helyezni, amihez szakmai hozzáértés és állandó pályázás szükséges, csak így tudunk ugyanis előrelépni.

A2 Újraiparosítjuk Dunaszerdahelyt. Erős gazdaságot - minél több új lakóhelyhez közeli munkahelyet - tervezhető életpályát a fiataloknak! Megteremtjük a feltételeit a hagyományos élelmiszeripar visszatérésének, hogy a helyben megtermelt gabonát, a húst a zöldséget vagy a gyümölcsöt itthon dolgozzuk fel.

A3 Támogatni fogjuk a kis- és középvállalkozásokat, az új munkahelyeket teremtő cégek megkeresése és támogatása az egyedüli járható út.

A4 Dunaszerdahelynek legyen egy igazi központi korzója, sétálóutcája tele élettel, teraszokkal, rendezvényekkel, sok-sok programmal színesített kulturális élettel.

A5 Megreformáljuk a dunaszerdahelyi hűségkártya-rendszert. Több vállalkozást és szolgáltatást fogunk aktívan bekapcsolni a kedvezményrendszerbe, előtérbe helyezve a helyi vállalkozásokat, valamint kiterjesztjük ezt a parkolási rendszerre is.

A6 A városban a parkolás első órája legyen ingyenes a DS-hűségkártyával rendelkezőknek, amit a szélvédőn belül elhelyezett kártya és parkolási idővel megjelölt jegyzet alapján ellenőrizhetnek.

A7 A lakótelepen nem tesszük fizetőssé a parkolást, hanem rezidens kártyarendszerrel biztosítjuk az ott lakók parkolását, valamint új parkolók építésével fogunk reagálni a kor kihívására.

A8 Dunaszerdahelyre fürdővárosként tekintünk. Az idegenforgalom különleges hangulatot biztosít, új munkahelyeket teremt, ami egyben a városnak és polgárainak új bevételforrást is jelent.

BIZTONSÁGOS, EMBERSÉGES VÁROS

B1 Modernizáljuk az elavult kamerarendszert, amely riasztó – térfigyelő funkciókkal bővül majd, így erősítve Dunaszerdahely polgárainak biztonságát.

B2 Nagy hangsúlyt helyezünk a közlekedésbiztonság oktatására. Támogatni kívánunk minden ilyen irányú kezdeményezést.

B3 A működő és hatékony közvilágítás a közbiztonság és a rend alapköve. Energiatakarékos izzókkal kívánjuk csökkenteni a közvilágítás költségeit.

B4 Padokat helyezünk el azokon a helyeken, ahol a polgárok ezt jogosan hiányolják, a dunaszerdahelyi és sikabonyi temető felé vezető úton, továbbá az Észak II lakótelepen, a kórház környékén, illetve máshol is. A hajléktalanok „padfoglalását” térválasztó kartámaszokkal fogjuk megakadályozni. Városi urnaligetet építünk ki, itt is emlékezhetnek majd szeretteikre a hozzátartozók.

INFRASTRUKTÚRA

C1 Felújítjuk és kiépítjük a járdákat, amelyeket akadálymentessé teszünk annak érdekében, hogy biztonságosan közlekedhessenek a gyalogosok, a kismamák a babakocsikkal, az idős emberek, valamint a mozgássérültek egyaránt.

C2 Kiépítjük a hiányzó lekanyarodósávokat a körforgalmaknál, enyhítve ezzel a forgalmi dugókat. A sikabonyi temetőnél körforgalmat valamint elegendő parkolóhelyet létesítünk.

C3 Fokozott figyelmet szentelünk a város úthálózatának felújítására és az utak rendszeres karbantartására az egész választási időszak folyamán.

C4 Kerékpárút-hálózatot építünk és jelölünk ki a városban. Elsődleges célunk az, hogy Dunaszerdahely nyugatról keletre, valamint délről északra biztonságosan járható legyen kerékpáron is, valamint rákötődjön a már meglévő szomszédos kerékpárút-hálózatokra. Ezáltal legalább harmadával csökkenhetne az autóforgalom a városban, enyhülnének a forgalmi torlódások.

C5 Kerékpár-tárolókat helyezünk el Dunaszerdahelyen, ezzel is segítve a kerékpáros forgalom térnyerését.

C6 Minimalizálni kívánjuk az átmenő és a teherforgalmat a város utcáin a Pozsonyi út – Nagyabonyi út – Kisudvarnoki út – Csallóközkürt kerülőút megépítésével.

C7 A polgárok visszajelzései szerint alakítjuk majd ki a városi buszjáratok útvonalát, megállóit és menetrendjét.

IDŐSEKRŐL VALÓ GONDOSKODÁS, SZOCIÁLIS BIZTONSÁG, MINŐSÉGI EGÉSZSÉGÜGY

D1 Megteremtjük az anyagi feltételeit az idősek elektronikus segélyhívó ügyeleti rendszerének kiépítésére és működtetésére Dunaszerdahelyen. A rászoruló, idős emberek karperec-rendszerű GPS–t kapnak, amellyel szükség esetén bármikor segítséget tudnak hívni.

D2 Hosszú távú szociális programot indítunk az idősekről való gondoskodás céljából és az idősek számára napközi otthonokat hozunk létre.

D3 Minden fórumon követelni fogjuk, hogy a gyorsmentő-szolgálati állomást visszahelyezzék Dunaszerdahelyre.

D4 Elősegítjük olyan kétnyelvű kríziscentrum létrehozását, amely a családi erőszak áldozatainak képes azonnali ellátást biztosítani átmeneti szállással, pszichológiai és szociális tanácsadással.

D5 Fokozatosan enyhíteni kívánjuk a hátrányos helyzetű csoportok, így a szociális periférián élő romák problémáit is és meggátoljuk a további csoportok tudatos betelepítését a városba. Hatékonyan kihasználjuk az új állami és uniós programokat - a Híd Vízió 2016 c. programdokumentuma értelmében.

D6 Felvesszük a harcot a kábítószer-fogyasztással. Az állami szervekkel karöltve könyörtelenül fellépünk a jövő generáció megmentése, a drogfogyasztás visszaszorítása érdekében.

OKTATÁS, KULTÚRA, SPORT

E1 Az oktatásban elsősorban a minőségre kívánjuk helyezni a hangsúlyt, az anyanyelven történő oktatás fontosságára, valamint a fiatal generáció motiválására szeretnénk összpontosítani.

E2 Szolidáris módon segíteni fogjuk a vidéki kisiskolák fennmaradását. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy ha a vidéki gyerekek szülei mégis a dunaszerdahelyi iskolát választanák, akkor ők az anyanyelvükön tanulhassanak.

E3 Sok kis sportpályát, játszóteret, a mozgássérültek által is látogatható kondi- és pihenőparkot fogunk építeni Dunaszerdahely lakótelepein és a városnegyedekben, kihasználva a helyi adottságokat és az ezekre irányuló, megpályázható európai uniós támogatásokat.

E4 Az iskolákkal, sportegyesületekkel és más civil szervezetekkel karöltve motiváljuk a fiatal generációt a mozgásra és sportolásra.

E5 Dunaszerdahely a szlovákiai magyarság bástyája és mindent megteszünk azért, hogy ez továbbra is így maradjon. Ennek egyik szimbóluma a DAC labdarúgócsapata. Ezért a lehetőségek teljes kihasználásával támogatni kívánjuk a DAC színvonalas szereplését és az utánpótlásképzést, hogy továbbra is büszkén képviselhesse csapatunk nemcsak Dunaszerdahelyt.

E6 Emellett mindenképpen létrehozunk egy olyan városi sportegyesületet, amelyben a többi sportág résztvevőit kívánjuk tömöríteni és kiszámítható koncepció alapjánaktívan támogatni.

A FIATALOK TÁMOGATÁSA

F1 Start- és bérlakásokat fogunk építetni, kihasználva az állam kínálta lehetőségeket, hogy a fiatal dunaszerdahelyieknek ne kelljen falura költözniük, s így megfordíthatjuk a csökkenő demográfiai tendenciát és a lakosság elöregedését.

F2 Megfelelő számú és színvonalú bölcsödét nyitunk, könnyítve ezzel a fiatalok munkába állását. Továbbá kidolgozunk egy érvényesülést megkönnyítő programot a nők munkaerő- piaci helyzetének javítása érdekében, amelynek célja, hogy motiváljuk a fiatalok itthon maradását.

F3 Támogatni kívánjuk a szabadidőközpontok tevékenységeit, valamint a fiatalok egyesületi tevékenységét.

F4 Felújítjuk az óvodák, iskolák épületeit, tornatermeit, játszótereit és sportpályáit. Többek közt bővíteni fogjuk a Széchényi utcai óvoda kapacitását, és Sikabonyban is megteremtjük egy új óvoda megnyitásának a lehetőségét.

ZÖLD ÉS TISZTA DUNASZERDAHELY

G1 A termálfürdő környékén létrehozunk egy nagy kiterjedésű, több hektárnyi összefüggő zöldövezetet – központi parkot vízfelülettel, ahol pihenni, sportolni és szórakozni lehet.

G2 Ebben az övezetben új, természetbarát amfiteátrumot kívánunk létrehozni.

G3 Megfelelő számú és felszereltségű, könnyen és gyorsan elérhető kutyasétáltató helyet építünk ki minden lakónegyedben, így a gazdiknak nem kell majd ürítőhelyet keresni kutyáik számára.

G4 A kutyakukákat igény szerint fogjuk kihelyezni, és odafigyelünk az ürítésükre, fenntartásukra.

G5 A járás községeivel összefogva profi színvonalú állatmenhelyet hozunk létre, 24 órás állatbefogói és gondozói szolgálattal. Segítünk az elkóborolt kutyák gazdáinak megkeresésében, az elhagyott ebeknek pedig megpróbálunk új gazdát találni.

G6 A lehető legrövidebb időn belül elindítjuk a hulladékgyűjtő- és osztályozó udvart, ahol magas színvonalon biztosítjuk a papír, üveg, műanyag, valamint a komposztálható hulladék gyűjtését. Az udvart megfelelő mérleggel is ellátjuk, amelynek segítségével pontos adatot kapunk a hulladék mennyiségéről, ezáltal is csökkentve a hulladékdíjat.

G7 Teljes mértékben támogatni és segíteni fogjuk azokat a lakossági aktivitásokat, amelyek a környezet tisztaságára irányulnak.

G8 Rendszeres, szakmailag megtervezett és számon kérhető zöldövezet- karbantartási programot hirdetünk meg. A profi környezetvédőkkel karöltve kidolgozzuk a város fatelepítési tervét. A meglévő fáknak szakszerű gondozást, főleg a vegetációs idő betartását biztosítjuk.

G9 Csökkentjük az allergén parlagfűvel fertőzött területek nagyságát, és az elhanyagolt területeket is megtisztítjuk, az allergiás tüneteket okozó fák helyett újakat ültetünk.

A NYILVÁNOSSÁG SZÁMÁRA IS ELLENŐRIZHETŐ VÁROSVEZETÉS

H1 Rugalmasabbá tesszük a polgármesteri hivatal, valamint az összes városi hivatal és az építkezési osztály munkáját. A város legyen a polgárért és ne a polgár a városért. Célunk az egyszerű, hatékony elektronikus ügyintézés, azaz a transzparens városvezetés.

H2 Maximálisan odafigyelünk a kétnyelvűség alkalmazására a hivatali kapcsolattartásban, szóban és írásban egyaránt /lásd. a Híd Vízió 2016 c. programját/.

H3 Korrupció ellenes névtelen üzenetrögzítőt helyezünk el egyenesen a polgármester asztalán, hogy a polgárok panaszai időben megoldódjanak.

H4 A képviselő-testületi ülések teljes iratanyagát a tanácskozás előtt időben nyilvánosságra hozzuk és kizárjuk a programpontok indokolatlan utólagos beiktatását. Így a polgároknak is módja lesz áttanulmányozni azt még a napirendi pontok megvitatása előtt. A gyűlésen minden polgárnak megfelelő hozzászólási lehetőséget biztosítunk az őt érintő kérdésekhez.

H5 Bevezetjük az elektronikus referendumok lehetőségét, amelyek segítségével a testület fontos kérdésekről egyenesen az érintett polgárok bevonásával dönthet.

H6 Kiemelt hangsúlyt helyezünk a polgármesteri hivatal és a képviselőtestület polgárokkal való rendszeres kommunikációjára. A jövőben nem fordulhat elő, hogy a polgárok ne ismerjék a városi képviselőiket. Nincs jó városvezetés a polgárokkal való állandó, nyílt és közvetlen kommunikáció, kapcsolattartás nélkül.

H7 A korrupció gyanújának elkerülése érdekében az elektronikus aukció a leghatékonyabb módja a városi vagyonnal való gazdálkodásnak. Az eladás, vétel, bérlet vagy bérbeadás elektronikus módon kerül meghirdetésre, és a város csakis a legjobb ajánlatok alapján fog dönteni.

H8 Minden szerződést nyilvánosságra hozunk, azok teljes szövegével és záradékaival együtt. Ugyanez érvényes a szolgálati utak és a város által kifizetett minden egyes euró felhasználásának módjáról.

H9 Az ellenőrizhető vezetés koncepcióját kötelező érvényűvé tesszük minden egyes szervezetre, amit a város működtet, vagy tulajdonrésze van benne, de alapfeltételként fogjuk szabni a várossal együttműködni akaró, potenciális partnerekre is.

H10 Az egyes városi munkapozíciók betöltésére mindig nyilvános pályázatot fogunk hirdetni.

 

MEGHÍVÓ:
Párkány:
Simon-Júda hagyományos vásár 
2014. október 9-12.

Dunaszerdahely VMK:
Zenei fesztivál
2014. október 9., 17:00

XXXIV. Hagyományos Csallóközi Vásár - Dunaszerdahely

A dunaszerdahelyi hidas lista 23 képviselő - jelöltjének első közös megjelenése.

www.nagyjozsef.sk

skeppeu@gmail.com