Nagy József

FÓKUSZ: önkormányzati választások 2014 | vallásszabadság | GMO | gyerekjog | kisebbségjog | Kiska

Archív  
  Ha szeretne feliratkozni hírlevelünkre, írja be e-mail címét és nevét az alábbi mezőkbe. 
  E-mail cím:* Név:*

Önkormányzati választások - 2014. november 15.

Dunaszerdahelyen az önkormányzati választásokban személyes részvételemmel szeretném támogatni a Hidas listát. Hogy miért?
Azt, hogy ma Brüsszelben dolgozhatom, elsősorban a dunaszerdahelyiek szavazatainak köszönhetem és erről soha nem fogok megfeledkezni. Továbbra is érdekelnek a otthoni problémáink, hiszen minden ideköt. Aki ismer, tudja, hogy nagy bennem a tenni akarás, a következetesség és a kitartás.
  De nagyon nehéz úgy segíteni Pozsonyból vagy Brüsszelből, ha azt politikai okokból nem teszik lehetővé. Azért mérészelem ismét kérni a bizalmukat. Mint városi képviselőnek, elsősorban Dunaszerdahely újraiparosítása és fellendítése a célom. Ezt az eladósodás útjáról lelépve, az Európai pénzek kihasználásával kell elérnünk. Még nincs késő, de már eljött az ideje a változásnak. Kérem, karikázzák a Híd jelöltjeit. Köszönöm. :)

EP képviselők a vallásszabadságért

Európai parlamenti képviselők egy csoportja, köztük a HÍD párt első EP képviselője, Nagy József, összehangolt cselekvésre szólít fel a vallási hovatartozáson alapuló üldöztetés megállítása érdekében.

Az utóbbi évek véres konfliktusai, különösen a közel-keleti események, markánsan rántották le a leplet a vallási, lelkiismereti alapon zajló üldöztetésekről. Keresztények, zsidók, mérsékelt muszlimok és yazidik nap, mint nap néznek szembe a megbélyegzéssel, kínzásokkal, s sok esetben a halállal a hitük, vallási hovatartozásuk miatt. A diszkrimináció erőszakos hullámai azonban nem csak Szíriában és Irakban csapkodnak, hanem évtizedek óta köztudott például a tibetiek vagy az ujgurok sanyarú helyzete Kínában, vagy épp a keresztények üldöztetése Pakisztánban.
"A vallás, illetve lelkiismereti szabadság kérdése véleményünk szerint nem marginalizálható, s nem illet meg ez a jog egyes régiókban élőket kevésbé, mint a máshol élőket. Elkötelezettek vagyunk ezen alapvető emberi jogért a munkánk során felemelni a hangunkat, elítélve minden erőszakot, s minden vallásos meggyőződésen alapuló gyűlöletet." - nyilatkozta Nagy József, szlovákiai magyar EP-képviselő.

Az EP képviselők csoportja az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatára, valamint az Európai Unió Alapvető Jogok Chartájára hivatkozva hangsúlyozzák, hogy mindenkinek joga van a gondolat-, a lelkiismeret- és a vallásszabadsághoz. Ez a jog magában foglalja a vallás vagy a meggyőződés megváltoztatásának szabadságát, valamint a vallásnak vagy meggyőződésnek a nyilvánosság előtti kifejezésre juttatását is. Minden állam felelős azért, hogy biztosítsa a lelkiismereti és vallásszabadságot valamennyi polgára számára.

"Megálljt kell parancsolni az őrületnek! Nem nézhetjük közömbösen, hogy ártatlanokat mészárolnak le a hitük miatt. Meriam Ibrahim, a Szudánban korábban halálra ítélt keresztény édesanya sorsa is mutatja, hogy van értelme a nemzetközi összefogásnak. Fontos a vezető pozícióban lévők kiállása valamint a diplomácia eszköztára az ügy mellett, de úgy gondolom legalább olyan fontos a polgárok fellépése is. Együtt, összehangolt cselekvéssel tudunk igazi nyomást gyakorolni a szélsőséges fundamentalistákra." - zárta szavait Nagy József, HÍD-as politikus.

Nagy József: Lehessen nem-et mondani a GMO-nak!

Génmódosított termelésről döntött az EP szakbizottsága.

Az Európai Parlament Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Bizottsága november 11-edikén reggel szavazott az immár három éve vitatott új genetikailag módosított élelmiszereket érintő irányelvről. Az irányelv feljogosítja a tagállamokat a génmódosított termények termesztésének betiltására, még akkor is, ha az adott termény uniós szinten megengedett. 
 "Nem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy az Unió polgárainak 60%-a és a tagállamok többsége ellenzi a génmódosított termékeket"- jelentette ki Nagy József, a Híd európai parlamenti képviselője, aki szintén az irányelv mellett szavazott. "A tagállamok felhatalmazása, hogy objektív érvek alapján betilthassák a GMO-kat, elsősorban a bio-diverzitást és az ökoszisztémát szem előtt tartva, fontos lépés a polgárok akaratának érvényre hozásában." 
 A genetikailag módosított terményeknek ezen túl is meg kell majd felelniük az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság szigorú követelményeinek mielőtt még az európai piacra vagy földbe kerülnének. “Kényes téma volt a GMO-mentes és a génmodifikált terményeket termesztő országok határterületeinek kérdése, ha a magokat például átviszi a szél az országhatárokon, melyre a jelen irányelv még nem talált kielégítő választ. Az esetleges ilyen károk okozta felelősségről még a jövőben kell majd döntenünk." - figyelmeztetett Nagy József, a Híd brüsszeli politikusa. 
A többkörös egyeztetéseket már tegnap este a Parlament, az Európai Bizottság és az Európai Tanács trialógusa követte, amelyben a parlamentnek számos módosító javaslatát kell majd elfogadtatnia.

Nagy József a gyerekjogokról kérdezi a Bizottságot

Október 16.-án Nagy József, hidas politikus több néppárti kollégájával egyetemben az Európai Bizottsághoz intézett írásbeli választ igénylő kérdést.

A képviselők arról faggatták a Bizottságot, hogy az EU hogyan fogja a jövőben a gyermekek joginak érvényre juttatását biztosítani. Az idén ünnepli 25. évfordulóját az ENSZ gyermekjogi egyezménye, melynek az EU minden tagállama aláírója. A jelenlegi humanitárius és gazdasági körülmények viszont a gyermekekre kifejezetten negatív hatást gyakorolnak. "A gyermekek talán az egyik legérzékenyebb csoportként, elsőként sínylik meg a gazdasági és társadalmi változásokat. Ezért képviselőtársaimmal együtt felszólítottuk az Európai Bizottságot, mint az EU törvénykezdeményezési joggal felruházott szervét, hogy most fontosabb, mint valaha a gyermekek jogait az Unió minden fellépésénél és jogalkotásánál figyelembe venni." - nyilatkozta a dunaszerdahelyi politikus.

A gyermekek jogainak előtérbe helyezése és védelme az Unió alapszerződésében leszögezett elv, valamint az EU Alapjogi Chartája is elismeri a gyermekek jogát a védelemhez és gondoskodáshoz, hangsúlyozták a levelükben a képviselők.  A 2011-ben elfogadott gyermekjogi ütemterv nyomán még átfogóbb keretet szorgalmaztak a gyermekek jogainak érdekében kidolgozni.

A kérdésekre a Bizottság hat héten belül köteles válaszolni. A szóbeli és írásbeli kérdések az Unió többi intézménye feletti parlamenti ellenőrzés közvetlen eszközei.

Indítvány egy EU-s kisebbségvédelmi jogminimumért

A napokban dönt az Európai Parlament Állampolgári jogok, bel- és igazságügy bizottságának vezetősége a következő egy év parlamenti ügymenetéről.

Nagy József, a Híd párt EP képviselője több a kisebbségek helyzetét érintő javaslatot terjesztett a nemzetközi kollégák elé. Az egyik javaslata egy úgynevezett saját kezdeményezésű jelentés készítése az őshonos kisebbségek helyzetéről az Európai Unióban. A másik pedig ugyanennek a témának egy magas szintű szakmai meghallgatáson való elemzése.
“Ahogy megválasztásomkor is hangsúlyoztam, az őshonos nemzeti kisebbségek helyzete abszolút prioritást élvez majd EP képviselői munkám során. Mandátumomat küldetésnek tekintem, hogy a kisebbségek helyzete javuljon Európában, hogy senki ne érezze magát másodrangú állampolgárnak például Szlovákiában. Ez a kérdés minden hetedik uniós állampolgárt érint, így elkerülhetetlen, hogy a LIBE bizottság behatóan foglalkozzon vele. Bízom benne, hogy a szakbizottság vezetősége is kiáll majd a javaslataim mellett.” – mondta Nagy József, HÍD-as politikus.

Vendégségben a köztársasági elnöknél

Október 27.-én délben fogadott bennünket Andrej Kiska.

A fiam mondaná: "Jó fej." Nyílt, érdeklődő, olyan civil. Nem csak ismertette a saját elképzeléseit, de képes volt végighallgatni mind a 11 jelenlevő EU képviselőt, jegyzetelt és még így is belefértünk az egy órás keretbe. Mindenképpen érezhető volt, hogy az európai politika számára komoly téma. A pozíciójából és támogatottságából kiindulva sokat segíthetne polgáraink Uniós integrálódásában. Mármint a fejekben...Mert még mindig sokan így kérdezgetnek ha itthon vagyok: "Na milyen ott kinn, az Unióban?"  Hát mikor leszünk már mi is végre (a fejünkben is) benn és mikor kezdünk magunk is szedni a közös tálból és nem csak várni, hogy mit adnak a tányérunkra. Vagy végignézni, hogy a szemfülesek hogyan szedik le a nevünkben a tálakról a mi falatainkat??

 

FELHÍVÁS:

www.nagyjozsef.sk

skeppeu@gmail.com