Nagy József

anyanyelvi oktatás | parlagfű | esélyegyenlőség | Krím-félsziget | TTIP | minority intergroup
internetes támadások | intelligens határok | EnvirArt | látogatócsoport

Archív
  Ha szeretne feliratkozni hírlevelünkre, írja be e-mail címét és nevét az alábbi mezőkbe. 
  E-mail cím:* Név:*

Brüsszel-Pozsony: felhívás az anyanyelvi órák védelmében

Nagy József (Híd) európai parlamenti képviselő aláírásokat gyűjt brüsszeli képviselőtársaitól egy felhívás alá, amiben kérik a szlovák oktatási minisztert, hogy ne engedje indirekt módon csökkenteni az anyanyelv oktatását a magyar tannyelvű alapiskolákban.

Szlovákiában egy minisztériumi döntés alapján 6-ra csökkentik az alapiskolák által szabadon felhasználható tanórák számát. Ez viszont közvetett módon csökkenti a kisebbségi iskolákban a magyar nyelv oktatását, sőt az alsó tagozatban veszélyezteti az írás-olvasás elsajátítását is.

“Minden olyan lépés, ami megkérdőjelezheti a kisebbségi nyelvű oktatás minőségét, elbizonytalaníthatja a szülőket, hogy anyanyelvi oktatású iskolába írassák a gyerekeiket. Ez pedig gyorsítja az asszimilációt, ami az Európai Unió számára elfogadhatatlan politika. Emellett ez a döntés a magyar gyerekek diszkriminációját jelenti a szlovák évfolyamtársaikkal szemben, hiszen azoknak maradhat a heti 9 anyanyelvi órájuk” - áll a dunaszerdahelyi EP képviselő nyilatkozatában. Az eddigi 6 szabadon felhasználható órát a magyar nyelvi órák alacsony számának (5) kompenzálására használták a kisebbségi nyelvű iskolák. A döntés ellen civil aktivisták több mint 26.000 aláírást gyűjtöttek össze, de az oktatási minisztert személyes találkozón nem tudták meggyőzni az előírás visszavonására.

Nagy József szerint, ha a szabadon felhasználható órákkal csökkenni fog az anyanyelvi oktatás mértéke, az az eddig megszerzett kisebbségi jogok elvesztését jelentené, ami visszalépés lenne az eddigi kisebbségi status quo-tól, melynek megtartására Robert Fico kormányalakításakor személyesen tett ígéretet a parlamentben.”

“Bízom benne, hogy a nemzetközi felhívás elősegíti a gyors megoldást és ez a szakmai kérdés nem válik kampánytémává, aminek a gyerekek és a magyar iskolák fizethetik meg az árát. Egyúttal ezen az aktuális példán keresztül szeretném felhívni képviselőtársaim figyelmét arra, hogy igenis szükség van közös és kötelező kisebbségjogi uniós standardokra” - jelentette ki a Híd európai parlamenti képviselője.
A dunaszerdahelyi képviselő Brüsszelben egy olyan uniós előírást szorgalmaz, amely szerint az egyes tagállami kormányzati döntések kötelezően mérlegelnék a kisebbségekre kiváltott hatásukat is. Rámutatott, hogy a környezetvédelmi és költségvetési hatások kimutatása már évek óta bevált gyakorlat és a kisebbségjogi függelék kidolgozása az adott esetben megelőzhette volna a mai politikai feszültséget. A problémával kapcsolatban emlékeztetett, hogy a litvániai lengyel kisebbséghez tartozó Valdemar Tomasevski EP képviselő panaszai nagyon hasonlóak, ott is kisebbségi kisiskolák bezárása fenyeget és az óraszámokkal is hasonló gondjaik vannak, mint Szlovákiában. Nagy József az EP kisebbségi intergroup ülésén szolidaritásról biztosította a litvániai lengyel szülőket és pedagógusokat.
“A sokszínűség érték és a kisebbségek gazdagítják a társadalmat. Védelmük a világ összes civilizált országában alapérték, így az EU-ban is, Szlovákiát beleértve, ezért minden, jogokat csökkentő lépés elfogadhatatlan” - zárta szavait Nagy József, a Híd párt európai parlamenti képviselője.

Pár hét múlva indul a parlagfű szezon.

Az EU-ban évente 12 milliárd Euró kárt okoznak az invazív növényfajok

A mérsékelten száraz éghajlatú Közép-Európában a légúti allergiás betegek 80 %-ka, így Szlovákiában is több százezer ember szenved parlagfű-asztmától. A sújtottak száma a déli járásokban, ahol a melegebb éghajlatú síkság méginkább kedvez a növény szaporodásának, a panaszosok száma háromszorosa az átlagosnak. Védekezésre egyetlen lehetőség a parlagfüvet még a virágzása előtt le kell kaszálni, likvidálni kell.

“ Tavaly, végre nálunk is érvénybe lépett irtási kötelezettséget még csak nagyon kevesen tudatosítják” - nyilatkozta Nagy József EP képviselő, (Híd) volt környezetvédelmi miniszter, aki szerint a megoldás kulcsa az önkormányzatoknál van, és a következő hetekben elsősorban a megelőzésnek, a tájékoztatásnak kellene figyelmet szentelni. “Ha ez nem segít, a tavalyi törvénymódosításunk felhatalmazta az önkormányzatokat, hogy panasz esetén a kataszterükbe eső telkek tulajdonosai költségére akár le is kaszáltassák a környezetet és egészséget károsító növényeket.”
A virágzás szezonja július közepétől az első fagyokig tart és a legtöbb növény az elhanyagolt, parlagon heverő telkeken található, és többnyire a lakott területeken belül okoz állandó kellemetlenséget az allergiával küzdőknek.

Az esélyegyenlőség és egyenjogúság nem egyformaság!

Az Európai Parlament júniusi plenáris ülésén fogadta el jelentését a nők és férfiak esélyegyenlőségéről.

Sajnálatos módon a liberális frakciók ennek a fontos témának a farvizén evezve figyelemelterelés céljából ismét behozták a gender ideológiát. Nagy József, hidas EP képviselő a szavazáson tartózkodott. Szerinte a megosztó témákat külön stratégiaként kell az EU-ban tárgyalni, nem pedig mindig más ügyek mellett, sunyi módon megpróbálni becsúsztatni és elfogadtatni.
"Uniós stratégiaként valós lépéseket várok el a nők és férfiak közötti egyenlőségért, koncentrálva elsősorban a gazdasági és közéletben való egyenlő lehetőségekért, a két nem közötti különbségek elismeréséért, elfogadásáért és ezeknek a társadalom javára való fordításáért. Nem vagyunk robotok, nem uniformist akarunk mindenkire húzni. Férfiak és nők vagyunk, akiknek mindannyiunknak meg kell adni a lehetőséget az érvényesülésre, s boldogulásra. Itt az ideje, hogy a stratégiánk konkrét lépések sorozatából álljon"- nyilatkozta a néppárti politikus, aki a támogatandó pontok miatt nem szavazott a stratégia ellen, hanem tartózkodott.
Az unióban átlagosan még mindig 16,4%-os bérkülönbségek vannak abból adódóan, hogy valaki férfiként, vagy nőként végez el egy munkát. A legtöbb tagállamban még kvótákkal sem tudják elérni, hogy női vezetők kerüljenek a gazdasági- illetve közéletbe. Az elfogadott jelentés ezen a helyzeten is kíván segíteni.
"A néppárti frakció elhivatott az esélyegyenlőségért. Ahhoz viszont, hogy valódi eredményt érjünk el a munkaerőpiacon, az oktatásban vagy a döntéshozásban tapasztalható diszkrimináció ellen, a tagországoknak kell nagyon sok területen változtatniuk" - hangsúlyozta felszólalásában Nagy József.

Az EU megszünteti stratégiai partnerségét Moszkvával

Nagy József: Bármit állít Moszkva, tudjuk, hogy az ukrán szakadárok az aknavetőiket és katyusáikat nem a donyecki sarki háztartási boltban vásárolják.

A Krím-félsziget erőszakos annektálását az EU nem fogadhatja el. “ Ellenkező esetben el tudják képzelni, hogy milyen érzésük lehetne a Balti országok lakosainak, vagy a sokat szenvedett lengyeleknek, ha az EU szemet hunyna vagy jóváhagyná az orosz terjeszkedés első lépését? Ürügy az agresszióra mindig akad, valahol az orosz kisebbséget, máshol csak egyszerűen az orosz katonai vagy üzleti stratégiai érdekeket fogják feltüntetni.”- figyelmeztetett a Híd EP képviselője.
A szituáció az elmúlt hónapokban nemhogy javult volna, de csak romlott. Ukrajnában nem csak a felkelők finanszírozása és felfegyverzése, kiképzése folyik. Fizetett orosz propagandisták árasztják el az internetet, hogy az orosz álláspontot védjék, s destabilizálják az uniós közvéleményt a kérdésben. Eközben nagy erőkkel folyik a történelem-hamisítás, s a katonai agressziónak sincs vége Ukrajnában.

“ Sürgetem, hogy az EU egységesen, s határozottabban lépjen fel a helyzet stabilizálása érdekében. Saját jól felfogott érdekünkről van szó, hiszen a Fekete-tenger stratégiailag kulcsfontosságú terület számunkra, s szembe kell néznünk a realitással, hogy az egyensúly megbomlott, Oroszország katonailag rendkívül megerősítette a pozícióját. Az EP nagy többséggel állt ki végül a mellett, hogy a Krím önkényes bekebelezését, a maláj személyszállító gép lelövését, az önkényes fekete-listák felállítását, a média szabadságának korlátozását nem feledtethetik az előnyös orosz üzletek ígéretei sem. Következetesen tartani kell magunkat az álláspontunkhoz, s a szankciók fenntartásával és megerősítésével ösztönözni Putyint a konszolidációra.”- nyilatkozta Nagy József EP képviselő.

Nagy József (HÍD): Ne legyen a jövő Európája csak egy megkopott turistacélpont

A transzatlanti beruházási és kereskedelmi egyezmény - TTIP - politikai játékká vált a tagállamok kezében

(Az EU-USA között megkötendő szabadkereskedelmi egyezményről elhalasztották a szavazást az Európai Parlamentben.)

Amikor körülöttünk a világban sorra kötik meg a közös piacokról szóló egyezményeket, amikor Oroszország Kínával, Kína Indiával és Indokínával szövetkezik, sőt hamarosan megkötik a Dél-Amerikát, a Pacifikumot és az Amerikai Egyesült Államokat összekötő szabadkereskedelmi egyezményt, akkor az Európai Unió egyszerűen nem tehet úgy, hogy nincs szüksége a piacainak bővítésére.

"A TTIP egyezmény kritizálása az egyes politikai csoportosulások versengésének eszközévé vált, melynek ára akár a megegyezés elutasítása is lehet. Ez a célja legalábbis a TTIP ellenzőinek, akik nem mind csak önzetlen, lelkes civil aktivisták" - figyelmeztetett  Nagy József hidas EP képviselő a szavazás elhalasztását követően szerdán Strasbourgban.

"Felelőtlenség a polgárok riogatása, illetve az összeesküvési elméletek terjesztése. Aláássák az EU egyetlen esélyét arra, hogy kilábaljon az évek óta tartó válságból, s hogy együtt az USA-val a világ vezető gazdasági erejévé váljon." A néppárti képviselő szerint két egyenértékű gazdasági rendszerről van szó, többnyire kiegyensúlyozott kereskedelmi mutatókkal, melyek csak növekednének, ha a két nagyhatalom jogszabály-anyagát fokozatosan harmonizálnánk egymással, elhárítva ezáltal a felesleges engedélyeztetési, vámügyi és adminisztratív akadályokat. Ez a gyakorlatban nagyobb kínálatot illetve jobb árakat jelentene a felhasználóknak, a kerekedőknek pedig igaz, hogy megnövekedett versenyt hozna, de egyben kétszeres belső piacot is.

"Én nem szeretném, ha a jövő Európája egy turista-desztinációként, skanzen-kontinensé válna. Azokat a valós veszélyeket, melyek miatt a transzatlanti egyezményt egyes csúcs-vezetők elutasították, már rég felfedtük, s vagy orvosoltuk a problémákat, vagy pedig kizártuk őket a harmonizációból."

Az Európai Parlament az Európai Bizottság számára fogalmazta meg ajánlásait a tárgyalásokat illetően, de az EP elnöke Martin Schultz, a szociáldemokrata frakció témát illető megosztottsága miatti aggodalomból elnapolta erről a szavazást. A szocialista törés a frakcióban azután következett be, hogy egyes szocialista vezetők hazai, tagállami környezetben váratlanul negatív, elutasító álláspontot fogalmaztak meg a készülő egyezményről.

"A kategorikus szembenállás és elutasítás ezidáig az extrém bal- és az extrém jobboldali pártok retorikájához tartozott. Éppen ezért meglep, hogy a francia, német és olasz szocialisták így felültek a populizmus vonatára. Az a kicsinyke politikai tőke, amit ebből hazai pályán kovácsolni tudnak, nagyon nagy árat követel tőlünk" - jelentette ki Nagy József

"Lehetőségünk van létrehozni a legerősebb kétoldali gazdasági blokkot, mely majd meghatározhatja a nemzetközi normákat" - hangsúlyozta Nagy. Ugyanakkor a képviselő arra is rámutatott, hogy a jelenlegi harmadik országokból származó importot sokkal egyszerűbben tudjuk majd a transzatlanti egyezmény adta egyszerűsített üzletkötési lehetőségekkel helyettesíteni, ami további belső piaci tartalékokat rejteget.

Az egyezményt 2013 óta készítik elő, s amióta a tárgyalások titkosságának kritikája megfogalmazódott, nagyon erős és élénk nyilvános vita folyik arról, hogy az egyezménynek mit és hogyan kellene tartalmaznia illetve mit kellene belőle kizárni. Sokan prioritásból elutasítják az egyezményt, azonban ennek a szövetségnek köszönhetően végre a mi kis- és középvállalkozásaink is hozzáférnének az amerikai közbeszerzésekhez, ahol a részvételt a mai napig az európaiak számára 32%-ra korlátozzák, míg ugyanez a szám az amerikai cégek versenybe-szállását illetően az európai piacon 85%. Ez például egy egyértelmű előnye lenne a TTIPnek a számunkra a gazdasági növekedés és a munkahelyteremtések mellett.

A kisebbségektől nem kell félni, ha megkapják a jogaikat

Kétpilléres uniós kisebbségvédelmi rendszer felállítását javasolta Nagy József, amihez eredmény-orientált stratégiára van szükség

A képviselő a Kisebbségi Munkacsoport ülésen beszámolt az őshonos kisebbségekről szervezett sikeres néppárti közmeghallgatásról, javasolva a más frakciókban ülő kollégáinak, hogy hasonló menettel a saját politikai csoportosulásukban is igyekezzenek megszervezni a politikai akaratot az őshonos kisebbségek ügyének felkarolására.
"Szembe kell néznünk a ténnyel, hogy a többségi nemzeteknek gyakran félelmeik vannak a kisebbségektől. Az is tény, hogy ezek a félelmek sokszor nem alaptalanok. Ezért elsősorban azt kell megértetnünk, hogy egy uniós kisebbségi stratégiával nem a múlt ügyeit akarjuk újra nyitni, nem is a bevándorlók - azaz az új kisebbségek- vallási, kulturális és gazdasági problémáit szeretnénk megoldani. A mi célunk Európa évszázados, hagyományos sokszínű identitásának megőrzése, az őshonos kisebbségek védelme" - hangsúlyozta a csallóközi politikus.
Nagy József kétpilléres kisebbségvédelmi rendszer felállítását szorgalmazza. Az egyik bázisa ennek a kötelező uniós jogi normák lesznek, másik bázisa pedig a tagállamokban lesz, melyek az uniós jogminimumot a helyi igényekhez igazítják majd.

Virtuális bűnözés - reális károk

A félelem és a bizalomvesztés alapjaiban rengetheti meg az internetes világot, tavaly közel 340.000.000.000, azaz 340 milliárd eurónkba kerültek az internetes támadások, nem beszélve a büntetlen emberkereskedelemről, embercsempészetről és a fegyverforgalmazásról.

A Globális Gazdasági Fórum jelentése szerint a megfelelő védelmi rendszerek hiánya az egyik legnagyobb problémája a globális gazdaságnak. Meg kell találni az egyensúlyt a szólás-szabadság és a magánélet védelme között.
Az internet az egyik legfontosabb stratégiai eszköze a modern társadalomnak és az utóbbi 10 évben növekvő veszélybe került. Nem csak a közigazgatás és a gazdaság van veszélyben, de az emberek magánélete is szorosan kötődik az adatátvitel biztonságosságához. A kapcsolatbiztonság és a tartalmak hitelvesztése pedig a társadalom destabilizálásához is vezethet, ez csak idő kérdése. Gondoljunk csak az internet-bankingra - a bizalomvesztés egyik napról a másikra lebéníthatja a gazdaságot."
“ Ideje, hogy a bűnüldözés ne csak távolról kövesse a bűnözők technikai felkészültségét. Ami pedig még fontosabb, hogy nem tűrhetjük a magánélet védelme ürügyén, hogy a cyber-betyárok a virtuális világból támadva büntetlenül rabolják el reális értékeinket, veszélyeztessék gyermekeink biztonságát. Úgy gondolom, a polgárok elsősorban a biztonságuk megóvását várják el az uniótól" - hangsúlyozta a Nagy József néppárti képviselő.

INTELLIGENS HATÁROK?

Központi határregisztrációs rendszert sürget az Európai Parlament

Nagy József: “Gyors, elektronikus külső határellenőrzéssel az illegális bevándorlás fékezhető ugyan, de ez sem lesz egy csodaszer”.
Az Unió egysége és biztonsága szempontjából rendkívül fontos külső határainak sokkal jobb védelme. A jelenlegi tervek szerint a határregisztrációs rendszer megkönnyítené a gyakran az Unióba utazók ellenőrzését, ami nemcsak számukra, de az uniós szervek számára is komoly idő és energia-spórolást jelentene. Ráadásul az elektronikus rendszerrel és a biometrikus adatok kihasználásával hatékonyabbá tehetnénk a visszaélések felderítését az Unióban való tartózkodással kapcsolatban. A technológia már évek óta létezik, de értelme csak akkor lesz, ha egységes rendszerbe kapcsolódnak a tagállamok.
"Úgy gondolom, hogy a mostani rendszer elavult és simán átverhető. Nem beszélve az elkövetkező tíz év várható ugrásszerűen növekedő terhelésével." - mutatott rá Nagy József, néppárti politikus. Becslések szerint 2030-ra az utasok száma csak a légi határátkelőhelyeken 80%-kal, 400 millióról 720 millióra növekszik majd.
"Két nagy elvárásom van a határregisztrációs rendszerrel kapcsolatban. Legyen egyszerű és legyen biztonságos." - hangsúlyozta strasbourgi felszólalásában a dunaszerdahelyi EP képviselő.

EnvirArt 2015 - kiértékelés

Iskolák és iskolások mutatták meg, mit csinálunk rosszul és mihez kezdjünk!

A versenyt Nagy József (Híd) európai parlamenti képviselő kezdeményezte, aki a díjátadóval egybekötött záróeseményen is részt vett. Elmondta, hogy öt éve indult a Tisztítsuk meg Szlovákiát elnevezésű kezdeményezés, és idén ezt szerették volna valamilyen módon kiterjeszteni a környezetvédelemmel összefüggő más területre is.
„Évről évre mindig egy kicsit többen kapcsolódtak be ebbe a kezdeményezésbe, idén már országszerte 520 csoport, szervezet, önkormányzat vagy aktivista, és érezhető volt, hogy ahol ebben részt vettek, ott valóban kevesebb lett a szemét” – szögezte le.
Elárulta, hogy szerették volna, hogyha idén ez már nemcsak a takarításról szólna, de a környezetvédelem propagációját sem hagyják el. „Bevallom, hogy önök is inspiráltak azzal, hogy némely iskolánál a takarítási akció a környezetvédelmi oktatásról és a kreativitásról is szólt, ezt szerettük volna összefogni” – húzta alá.
Az EnvirArt célja ennek értelmében az volt, hogy formabontó ötletekkel hívja fel a figyelmet a környezetszennyezésre és –védelemre a művészet eszközeivel. Ezen belül alapiskolások, középiskolások, illetve pedagógusok, önkormányzatok és szervezetek számára hirdettek meg kategóriákat. Országszerte 70 dél-szlovákiai iskolából összesen 120 pályamunkát küldtek be, köztük rajzokat, festményeket, videókat, szabadtéri installációkat vagy újrahasznosított hulladékból épített eszközöket. 14 pályamunkát választottak ki, melynek készítője felkészítő tanárával együtt ingyenes tanulmányi úton vehet részt Strasbourgban.

Strasbourg, szeminárium: Kényszermunka, sovinizmus, kitelepítések, kisebbségi jogok eltiprása.

Nem Közép-Európa, hanem Luxemburg, Belgium, Franciaország és Németország XX. századi történelméről hallhattak személyes beszámolókat a szlovákiai magyarok. Nekik sem volt könnyű, mégis képesek voltak a megbékélésre.

2016. június 9-én, nemzetközi szemináriumon vettek részt Nagy József EP képviselő hazai vendégei az Európai Parlamentben. A luxembourgi származású Romain Strasser EPP munkatárs és a bajor néppárti politikus, Bernd Posselt beszédeikben arra világítottak rá, hogy a francia - német megbékélésnek milyen következményei voltak a háború után nemzeteik sorsát illetően. A magasrangú felszólalók örömmel osztották meg tapasztalataikat a magyar szlovák vegyes társasággal, s buzdították a résztvevőket, hogy legyenek motorjai a közép-európai megbékélési folyamatoknak.
"A nyugat-európai példákból lehet tanulni, azonban nekünk Közép-Európában meg kell találnunk a saját útjainkat egymás felé." - hangsúlyozta a vendéglátó Nagy József, hidas EP képviselő.

www.nagyjozsef.sk

skeppeu@gmail.com