Nagy József

FÓKUSZ: vitafórum kisiskolák | felhívás | özvegyi nyugdíj | R7 építése | menekültek | Párizs
szimpózium - menekültváság és terrorizmus | Kisebbségi Kulturális Alap
gyakornokok 2015 | látogató csoportok

Archív
  Ha szeretne feliratkozni hírlevelünkre, írja be e-mail címét és nevét az alábbi mezőkbe. 
  E-mail cím:* Név:*

Kedves iskolaigazgatók és iskolafenntartók,
pedagógusok, polgármesterek és szülők!

A kisebbségi oktatás és a kisiskolák nem csak Szlovákiában vannak veszélyben. Ezért Nagy József, a Híd európai parlamenti (EP) képviselője az EP Kisebbségi Munkacsoportjának támogatásával és több neves nemzetközi kisebbségvédelmi intézmény együttműködésével Európai Uniós nyilvános vitafórumot szervez, amelyre minden érdeklődőt tisztelettel meghív.

2016. február 2-án, 16:00 órai kezdettel az EP strasbourgi épületében

“Hogyan lehet megóvni a nemzetiségi kisiskolákat,
 legjobban bevált gyakorlatok az EU-ban”

Tudatosítva a nyáron kieszközölt 1 éves halasztás közelgő lejártát és az iskolai beiratkozások határidejét (március 31), kérjük a szakembereket és az érintetteket, hogy lehetőségeik szerint járuljanak hozzá ezen nemzetközi egyeztetés létrejöttéhez.

Az EU-ban legjobban bevált gyakorlatokról és a hazai politikai és szakmai viták során felmerült lehetőségekről (kiemelt állami támogatások, kihelyezett osztályok, összevont iskolák, iskola buszok, stb.) fogunk neves nemzetközi szakemberekkel konzultálni az Önök és  más országok kisebbségi szakértői jelenlétében és bevonásával. A rendezvényből fakadó következtetéseket egy memorandumba foglalva az EU összes kisebbségi oktatással foglalkozó állami és civil szervezetének kézbesítjük, hogy további hivatkozási alapot adjunk nem csak a szlovákiai, de romániai, balti és más EU-s kisebbségi oktatás megóvásához is.

A rendezvény kiindulási elvei:
1, A kisebbségek védelme és fennmaradása az unió egyik alapértéke.
2, A kisebbségek fennmaradásának az egyik alappillére a kisebbségi oktatás fenntartása.
3, Alapelv, hogy az állam ne motiválja a kisebbségeket az elköltözésre.
4, Éppen ezért a kisebbségi iskolának minél közelebb kell lennie a kisebbség lakhelyéhez.
5, Az oktatás közelsége kulcskérdés a fiatal családok maradásának, letelepedésének szempontjából.
6, Ha a fiatalok a kisebbségi régiókban maradnak, ezzel hozzájárulhatnak a régió fellendüléséhez, amely a kisebbségek fennmaradásának második fontos alappillére.
7, EU prioritás olyan pénzügyi eszközök kialakítására motiválni a tagállamokat, hogy az oktatás, ezen belül a kisiskolák fenntartását ne a gazdasági racionalitás szempontjából értékelje. Ehhez szeretnénk felállítani lehetőségeket az EU kohéziós költségvetésében.

Nagy József EP-képviselő irodája 53 szakmai résztvevő jelenlétét biztosíthatja február első hetében költségtérítéses, buszos, 3nap/2 éjszakás, parlamenti látogatással egybekötve.

Elsősorban a témakörrel foglalkozó iskolaigazgatók, kiemelten az érintett kisiskolák igazgatóinak és az iskolák fenntartóinak, a polgármesterek jelentkezését várjuk.

Részvételi szándékukat kérem, jelezzék január 10-ig: skeppeu@gmail.com  
Kontaktszemély: Pálinkás Éva, +421904905977

A képviselői kereten kívüli individuális részvétel esetében is szükséges az EP-be való hivatalos beléptetés, ezt minimum 2 héttel a rendezvény előtt kérjük jelezni Nagy József irodájának, amely majd a beléptetést intézi. A rendezvényről online videofelvétel készül, a memorandumot kézbesítjük. (Az időpontok változásának jogát fenntartjuk.)

Nagy József: A Smer ismét ellopta a Híd törvényjavaslatát

Nagy József, a Híd európai parlamenti képviselője szerint a Smer egy újabb törvényt lopott el a Hídtól. Nagy még 2014. májusában beterjesztette a szociális biztosításról szóló törvény módosító javaslatát, amellyel törölte volna az özvegyi nyugdíjak közti diszkriminatív különbségeket.

A Smer akkor lesöpörte a javaslatot az asztalról, most pedig, a választások előtti utolsó parlamenti ülésen, saját javaslatként fogadta el. Az elpocsékolt idő alatt minden özvegy legalább 2 84 eurót veszített el.

„Ezt az igazságtalanságot minden nyugdíjas találkozón megemlíti valaki. Előterjesztettem 10 ezer támogatói aláírást is, de a Smer mégsem hagyta jóvá a javaslatom. Elmondásuk szerint erre nem volt elegendő anyagi háttér, viszont az ingyenes vonatok a külföldi nyugdíjasok számára is közlekedtek“- jelentette ki Nagy József.

A változás több mint 10.000 rokkantnyugdíjast, vagy fiatal korában megözvegyültet érint, akik emiatt havi 136,50 eurót veszítenek, ellenben azokkal, akik 2004 után özvegyültek meg. A Híd javaslata már 2014. szeptemberétől érvénybe léphetett volna. „A Smer csak a választások előtt tesz a polgárokért, és ez szomorú tény, mivel az elpocsékolt idő alatt legalább 2184 euróval rövidítették meg az özvegyeket. Ezzel, több mint valószínű, hogy a kampányrendezvényeken nem dicsekednek majd“ - mondta Nagy József.

A választások előtt az utolsó pillanatban, Viliam Jasaň módosító javaslata által, az özvegyek 2016. január 1-től újra jogosultak lesznek az özvegyi nyugdíjra. Eltekintve attól, mikor lettek teljesítve a törvény által megszabott feltételek, mint például a rokkantság kezdete, az 50 éves kor, vagy a nyugdíjaskor betöltése. Úgy, ahogy ezt a Híd 2014-ben javasolta.


Érsek: Induljon jövőre az R7 építése!

Nem várhatunk a Juncker alapra vagy az uniós pénzekre 2023-ig

Köztudott, hogy a Dél-Szlovákia számára létfontosságú R7 gyorsforgalmi utat a kormány PPP-projekt, magántőke bevonásával akarja megépíteni. A halasztással akár 10 évet is veszthetnénk.

Az uniós alapokat a már épülő autópálya-szakaszok befejezésére használják fel, így csak 2023 után lenne időszerű az R7 elkezdése, ami teljesen elfogadhatatlan. Az ún. Juncker-alap kihasználása nem rossz ötlet, de egyelőre senki sem tudja, mikor és milyen feltételekkel lehet erre a forrásra pályázni. “Mi csallóköziek viszont tudjuk, hogy mit jelent reggel-este másfél óráig araszolni 10 kilométeren. A helyzet tarthatatlan és 2023-ig semmiképpen sem lehet elnapolni az építkezést, hanem azt jövőre mindenképpen el kell kezdeni” - nyilatkozta Érsek Árpád a Híd parlamenti képviselője, volt közlekedésügyi államtitkár. “Remélhetően a közbeszerzési pályázat lenyomja a költségeket és a szakértők alaposan körmére néznek a Smer-SD holdudvarának, hogy csak a tényleges költségeket számolhassák fel. De a fürdővízzel együtt nehogy kiöntsük a gyereket is! Jövőre végre kezdődjék meg az évek óta várt R7-es építése!”-mondta Érsek.

Foto: Somogyi Tibor


Nem telepítenék sehova menekülteket

Durván indul a kampány. Nagy József válasza a rágalomhadjáratra.

“Remélem a szlovákiai magyarok ezután sem lesznek vevők a mocskolódásra és pánikkeltésre, amivel a vianovás ifjú Cziprusz próbál magának az MKP listán szavazatokat szerezni.”

Azt, hogy hazugságokkal mocskolódnak a HÍD ellen, már megszoktuk. De nem bírom elviselni, ha a gyerekeimet azzal bántják, hogy hibridek, mert az anyjuk szlovák, miközben mind a négyen magyar iskolába járnak. A másik, ha nethuligánok olyan dolgokat idéznek tőlem, amit soha ki nem mondtam. Még ha abszurdum is a rágalom, akkor is szeretném közölni, hogy sem Nagy József, sem a HÍD nem akar senkit sehova betelepíteni! Színtiszta hazugság az egész. Bármilyen betelepítéshez a települések lakosságának a véleményét kell figyelembe venni! Ezt sem Brüsszelből, sem Pozsonyból nem szabhatják meg. Azt is elmondtam az egyetemen, hogy nem kizárt, hogy létezhet település itt is, ahogyan sok ilyen létezik Németországban, amelyek lakosai láthatnak értelmet abban, hogy tisztességes, alkalmazkodni képes és hajlandó idegeneket fogadjanak be számukra elfogadható létszámban. Ezt sem kényszeríteni, sem kizárni, sem ösztönözni nem szabad.

Ismét Párizzsal gyászol a világ.

Egyesíteni kell az eszközeinket és visszaállítani a rendet

Képviselőtársaimmal decemberben közösen beterjesztettem egy a terroristák elleni összefogásra buzdító írásbeli politikai nyilatkozat-javaslatot, amelyről ha megkapja a megfelelő támogatást, szavazni fog a parlament.

A mai radikális helyzet radikális lépéseket kíván. Ne csak a polgárok szabadságjogainak a korlátozása legyen a megelőzés eszköze. Az állami egoizmus és az együttműködéstől való idegenkedés, titkolózás és bizalmatlanság feloldása sokkal hatékonyabb fegyverünk lehetne a terroristák ellen. Nem szükséges leírnom a már medializált bizarr helyzetek sorozatait, amikor bohócot csinálnak a bűnözők, a terroristák a bűnüldözőkből. Érthetetlen módon minimális az együttműködés, az információcsere még a tagállamon belül működő szervek között is. Nem kisebb ezért a célunk, mint a fegyveres erők és titkosszolgálatok együttműködése és információcseréje az EU-n belül és valamilyen szinten a külső partnereinkkel is, kiemelten említve az USA-t, Oroszországot és Kínát is. Külön pontban javasoljuk az ember csempész hálózatok ellen irányuló összefogást, hiszen ez az illegális migráció és talán a terrorizmus melegágya és pénzügyi háttere is. Az állásfoglalást az Európai Bizottságnak és az Európai Tanácsnak címezzük.

Budapest - menekültválság és terrorizmus

Politikai szimpózium pár nappal a párizsi merényletek után

A Konrad Adenauer és a Polgári Magyarország Alapítvány szervezte politikai eszmecserén az Európai Néppárt regionális pártjai vettek részt Magyarországról, Csehországból és Szlovákiából.

Az Európai Parlament EPP-s képviselőinek legfrissebb álláspontját tolmácsolhattam a teendőkkel kapcsolatban a résztvevőknek. Össze kell kapcsolni a belügyi szolgálatok működését, ellenőrizni kell a Schengen külső határait, lehetővé kell tenni a kódolt üzenetek indokolt feltörését, a repülőutas nyilvántartást nemzetközileg meg kell osztani, leállítani a radikális moszlim imámokat, felderíteni és felszámolni az illegális fegyverkereskedelmet, kioltani a terrorizmus finanszírozásának forrásait és kiszűrni a menekültek közül a veszélyes egyéneket, le kell állítani a szociális rendszerekből adódó migrációs szívóhatást és tartózkodni kell a kollektív bűnösség elvétől, a migránsok és a terroristák egy csoportként kezelésétől verbális szinten is. Megállapítottuk, hogy az Európai Bizottságnak és Parlamentnek van a legátfogóbb megközelítése, hiszen messze túllát a határokon, de kompetencia hiány miatt képtelen befolyásolni a történéseket.

Fotó: Szecsődi Balázs

SOLYMOS: Kormányra kerülve meglesz!

Az átlátható finanszírozás eszköze lehet a Kisebbségi Kulturális Alap

Fél éves munka eredményeképpen a parlament novemberben vitatta meg Híd alelnöke, Solymos László által beterjesztett, a kisebbségi kultúrák finanszírozásáról szóló törvényjavaslatot.

Ugyan a Kisebbségi Kulturális Alap létrehozását sajnos végül nem szavazta meg a parlament, már az is nagy sikernek tekinthető, hogy eddig eljutottunk. A kisebbségi kultúra finanszírozása stabilabbá és kiszámíthatóbbá válna az eddigiekhez képest, és a jelenlegi támogatás megtöbbszöröződne minden egyes kisebbség számára az évi 8 millió euróra megnövelt költségvetésnek köszönhetően. A javaslat előkészítésénél négy fordulóban egyeztettünk a kisebbségi kulturális szervezetekkel és a kultúrában dolgozó hazai szakemberekkel, beleértve Bárdos Gyulát, a Csemadok elnökét, az MKP elnökségi tagját is. Az Alapban az összes kisebbség, így a magyar is, önállóan rendelkezhetne a neki jutó pénzzel egy‐egy Kisebbségi Kulturális Tanács által, így többé nem kellene egymással egyeztetniük a kulturális támogatásokról. Elkerülnénk a határidők felesleges csúszását és a múltbéli zavaros elbírálásokat.

GYAKORNOKI PROGRAM 2015

A 2015-ös évben 17 európai parlamenti gyakornok dolgozott 1 illetve 2 hónapot az irodánkban. Újabb pályázat áprilisban a Facebookon.

Megérte az igényes pályázati szűrést megszervezni, mindannyian tehetséges, szorgalmas és felkészült fiatal emberek voltak. Biztos vagyok benne, hogy mindegyikükről fogunk még hallani az életben! Újabb gyakornoki pályázatot áprilisban tervezünk meghirdetni, ismét havi 1.000 Eurós fizetéssel, 24 személy számára. A sikeresek pályázók az azt követő másfél éven belül kapnak lehetőséget 1 vagy 2 hónapos kiküldetésre. Kedves Tóth Edina, Ružička Tímea, Zsilla Gellért, Galovics Gergely, Kovács Margaréta, Sátor Tünde, Kovács Erika, Szapu Zsófia, Varga Csilla, Héger Tamás, Zátori Anita, Bíró Evelin, Kalina Ádám, Koczó Alexandra, Madarász Szilvia, Bugár Csilla és Orosz Előd.

Köszönjük a segítséget és sok sikert!


PARLAMENTI LÁTOGATÓ CSOPORTOK

Újabb szakmai találkozóra hívja a magyar pedagógusokat Nagy József Strasbourgba. A szeminárium témája a kisebbségi alapiskolai oktatás leginkább bevált szervezési gyakorlatai az EU-s tagországokban.

A nagyon fárasztó buszozás ellenére óriási az érdeklődés a két napos strasbourgi illetve a brüsszeli parlamenti látogatások iránt. 2015-ben 110 és 2014-ben 55 résztevő utazhatott, akiknek ezúton is megköszönöm az érdeklődést és főleg a fáradozásukat. A parlament segítségével szakmai vagy politikai rendezvényekkel egybekötött látogatások szervezhetők, s így az egész ország területéről ingyenesen eljuthatnak az Európai Parlamentbe mindazok, akik érdeklődnek az uniós politika vagy egyes szakterületeim iránt. Kérem, figyeljék a www.nagyjozsef.sk weboldalon és a facebookon a közleményeket vagy mailben jelezzék érdeklődési körüket.

www.nagyjozsef.sk

skeppeu@gmail.com