Nagy József

Január / január
(2015)

Nem, nem unatkozom és az EU nem kinn van. :-)

“Mit csinálsz ott kinn az EU-ban?” - kérdezi, aki nincs a Facebookon.

Lám, a szociális hálókon kívül is létezik élet! Ezért a teljesség igénye nélkül évente egyszer megpróbálom nyomtatott formában informálni azokat is, akiknek kisebb gondjuk is nagyobb annál, hogy az EU-t mellőző médiában kutassanak a brüsszeli képviseletük haszna után.

Tehetem ezt az Európai Néppárt (EPP) jóvoltából, amelynek a HÍD, s így jómagam is a tagja vagyok. Nem szeretném feleslegesen pusztítani az erdeinket, ezért nem zúdítom Önökre a 115 plenáris felszólalásom, a 77 indítványunkat vagy a 35 parlamenti kérdésem tartalmát. Rengetegnek tűnik, de Brüsszelben ez nem jelent hiperaktivitást és jut elég idő hozzászólni a Nagyszombat Megyei Önkormányzat anyagaihoz is. Mindezt nyomon követheti a facebookon, illetve a ww.europarl.europa.eu oldalon vagy bátran keressenek: skeppeu@gmail.com. Témáim az őshonos kissebségek jogai, a migráció, a terrorizmus, a határvédelem valamint a környezet- védelmi kérdések és a koreai kapcsolatok, akik komoly befektetőink (Samsung, KIA, Hyundai) és érdekelnek az ott dolgozók bánásmódra irányuló panaszai.


Mi közünk a párizsi mészárláshoz?

Kisebbségek, Schengen és a Hebdo. Baga miért Charlie?

Nagy József, a Most-Híd nevű szlovákiai párt európai képviselője az őshonos kisebbségek helyzetére figyelmeztetett az állampolgárjogi bizottság ülésén - közölte az MTI.

“Nincs jövője az európai integrációnak, ha néhány kisebbségnek az a félelme, hogy nincs jövője az Európai Unióban" - mondta Nagy József. “A párizsi merénylet óta Európában természetes reakció, hogy a többség összezár és minden, ami más, ami kisebbséghez tartozó, gyanússá válik. Ez nemcsak a bevándorlókra, de az őshonos kisebbségekre is igaz”. F. Timmermanst, az Európai Bizottság alelnökét emlékeztette, hogy a kabinetjében még mindig nem talált helyet egy kisebbségi ügyekkel foglalkozó szakembernek és rámutatott a szabadon átjárható határok fontosságára is. Válaszában Timmermans "teljes odafigyeléséről" biztosította a kisebbségeket és elutasította a Schengenen belüli határellenőrzések bevezetését. “Párizs képmutatásnak tűnhet, ha máshol tűrjük a népirtást, Baga 2.000 lakosának lemészárlását. Így az EU visszaadhatja a Nóbel Békedíját. JE SUIS BAGA.” - nyilatkozta Nagy József.

Február / február
(2015)

Érsek: Induljon jövőre az R7 építése!

Nem várhatunk a Juncker alapra vagy az uniós pénzekre 2023-ig

Köztudott, hogy a Dél-Szlovákia számára létfontosságú R7 gyorsforgalmi utat a kormány PPP-projekt, magántőke bevonásával akarja megépíteni. A halasztással akár 10 évet is veszthetnénk.

Az uniós alapokat a már épülő autópálya-szakaszok befejezésére használják fel, így a következő csak 2023 után lenne időszerű az R7 elkezdése, ami teljesen elfogadhatatlan. Az ún. Juncker-alap kihasználása nem rossz ötlet, de egyelőre senki sem tudja, mikor és milyen feltételekkel lehet erre a forrásra pályázni. “Mi csallóköziek viszont tudjuk, hogy mit jelent reggel-este másfél óráig araszolni 10 kilométeren. A helyzet tarthatatlan és 2023-ig semmiképpen sem lehet elnapolni az építkezést, hanem azt jövőre mindenképpen el kell kezdeni” - nyilatkozta Érsek Árpád a Híd parlamenti képviselője, volt közlekedésügyi államtitkár. “Remélhetően a közbeszerzési pályázat lenyomja a költségeket és a szakértők alaposan körmére néznek a Smer-SD holdudvarának, hogy csak a tényleges költségeket számolhassák fel. De a fürdővízzel együtt nehogy kiöntsük a gyereket is! Jövőre végre kezdődjék meg az évek óta várt R7-es építése!”-mondta Érsek.


EU: Rodný list na paštéte

Na čo povinné označovanie pôvodu mäsa na mäsových výrobkoch?

J. Nagy: “Informovanie občanov považujem za veľmi dôležité, no zdieľam obavy potravinárov v Európe, že označovanie pôvodu naozaj zdvihne cenu, najmä u tých lacnejších výrobkov.

Na všetkých mäsových výrobkoch, aj na mrazenej pizze s 3 druhmi salám má byť miesto a čas počatia, chovu, porážky a spracovania každého kúska použitého mäsa. “Kombináciu desiatok údajov bude vo výrobe komplikované a drahé usledovať, bez garancie lepšej kvality”-povedal europoslanec József Nagy (Most-Híd). Pre pravdivú etiketu treba zmeniť nákup, oddeliť skladovanie a sledovať výrobu po kúskoch. “Pre zjednodušenie potom vyhodia drobných dodávateľov a budú nakupovať na megabitúnkoch a megafarmách. Poškodzuje to aj Slovensko, zamerané na export surovín. Kto by kupoval Maďarskú salámu s nápisom: vyrobené z mäsa zo Poľska či zo Slovenska? Ja som bol proti a v prospech farmárov v únii som navrhoval povinné označenie “mäso z EÚ” alebo “mäso z dovozu”. Aj teraz môže výrobca uvádzať pôvod mäsa a zákazníci, ktorých to zaujíma si za to môžu priplatiť, ale dobrovoľne”-uviedol J.Nagy.

Március / marec
(2015)

Malina Hedvig esete Strasbourgban

Nagy József az Európai Parlamentben figyelmeztette Szlovákiát

„Azt hinné az ember, hogy az Európai Unióban a koncepciós perek ideje lejárt. Szlovákiában sajnos nem ez a helyzet.” – hívta fel a figyelmet a Hedviga-ügy abszurditására Nagy József, a Híd párt EP képviselője február 9-én Strasbourgban.

A szlovákiai magyar diáklány keresztútja 2006-ban kezdődött, miután Nyitrán, az utcán megverték, mert magyarul beszélt a mobiltelefonjába. Az elkövetőket a rendőrség nem fogta el, Malina Hedviget viszont eljárás alá vonta hamis tanúzás vádjával. Több évi meghurcoltatás után végül a Radičová-kormány és a Strasbourgi bíróság is igazat adott az áldozatnak, ám ezzel nem ért végett a „boszorkányüldözés”. Februárban kiderült, hogy miután 2014-ben az államügyész fellebbezett a kerületi bíróság Malina Hedviget újra a vádlottak padjára cibálja. Nagy József ezzel kapcsolatban az Európai Parlament plénumán nyilvánosan figyelmeztette Szlovákiát és a többi uniós tagállamot: „Teljességgel hitelét veszti nem csak az a politikus, de maga az állam is, amelyben egy állampolgárt ilyen szégyenletesen meghurcolhatnak és kiüldözhetnek a hazájából.”


Rovnosť neznamená rovnakosť

O rovnosti šancí žien a mužov, mzde, predsudkoch a násilí.

TASR. Nie je správne, ak niektorí v politke sa zámerne snažia prilepovať k rovnosti šancí žien a mužov odlišné etické otázky, aby sa tak vyhli otvorenej diskusii o nich. Podrobnejšie uvádzame z marcového vystúpenia Józsefa Nagya v Európskom parlamente:

”Teraz pripomíname Medzinárodný deň žien a v Európskom parlamente vyjadrujeme podporu Stratégii rovnosti šancí žien a mužov v EÚ. Predtým, ako ma politickí súperi napadnú za to, že toto je ľavicovo-liberálna agenda, uvediem, že ma netrápi politické škatuľkovanie, ktoré nemá ani etické, ani politické opodstatnenie. Žijeme v 21.storočí a radšej vám poukážem na jednu desivú štatistiku: až 30% zavraždených žien sa stala obeťou vlastného muža či partnera. Niektorí by sa radi však priživili na otázke rovnosti šancí a prepašovali by tam politcké ustanovenia, o ktorých nie je spoločenská zhoda. Táto stratégia nemá riešiť otázky sexuálnych práv či manželstvá, ale má vytvoriť rámec pre ochranu žien, riešiť rovnosť šancí v práci a rovnakú mzdu za rovnakú prácu. Roztrúsením cieľov stratégie rovnosti šancí žien môže oslabiť mnohé dosiahnuté pokroky, ktoré by mali ženy čo najskôr pocítiť v celej EÚ zmenou legislatívy. Na fotke delegácia ženskej organizácie Most-Híd, IDEA v Európskom parlamente.

Április / apríl
(2015)

Őshonos kisebbségek jogai az EP-ben

A HÍD kisebbségpolitikáját nemzetközi fórumokon is elismerik

Történemi esemény 35 év igyekezet után a szakmai meghallgatás egy uniós jogminimumról az Európai Parlamentben. Külön siker, hogy éppen a Néppárt karolta fel a Híd javaslatát.

“Célunk, hogy az EU minden polgára egyenrangúnak érezhesse magát a tagországokon belül is.”- mondta Nagy József, a Hid EP-képviselője, a meghallgatás indítványozója, ahova befogadták az összes EU-s szervezetet és pártot, beleértve az MKP-t is. “Sajnos ez a hozzáállás azóta sem kölcsönös. Sőt egyesek azt terjesztik a Hídról, hogy a szlovákiai magyarok ellen dolgozunk. Talán az fáj nekik, hogy mi nem csak beszélünk, de dolgozunk is.“ Nagy József elmondta, számára ez a munka folytatása, miután az Európa Tanácsban részt vett egy kisebbségi jogminimum megalapozásán és óriási siker számára, hogy a meghallgatás eredményeként az Európai Néppárt egy Európai kötelező kisebbségjogi jogrendszer felállítását jelölte meg célkitűzésének. Brüsszelben a HÍD elnöke, Bugár Béla is felszólalt, egyetértve azzal, hogy a nyelvhasználati jogok és a gyakorlat között hatalmas a szakadék.


TTIP- Buďme ostražití, nie paranoidní

Obchodná dohoda s USA je šancou pre malé a stredné podniky

Spoločný euroatlantický trh pomôže najviac podnikom, ktorým doteraz bránili v exporte do USA administratívne vybavovačky. Ale populizmus a národný protekcionizmus to môžu ohroziť.

“TTIP bude najdôležitejšia dohoda 21. storočia. Vytvoríme 850 miliónový spoločný trh s USA, ktorý bude bez colných a administratívnych bariér. Rozbehne sa obchod aj v malom, pretože menším výrobcom sa teraz nevyplatí vybavovať kvantum papierov a certifikáty v USA. Rozšírením jednotného trhu od Honolulu, cez Atlantu po Košice vytvoríme milióny pracovných príležitostí” - povedal europoslanec József Nagy (Most-Híd), podľa ktorého vďaka TTIP sa na naše pulty dostanú nové tovary, bude väčší výber a konkurencia, a tým aj zníženie cien alebo zvýšenie kvality. Odporcovia, ktorí sa snažia zviditeľniť na téme, strašia, že budú ohrozené naše štandardy. Je to omyl, Európsky parlament zaviazal vyjednávačov, aby dohoda obsahovala, že sa nesmieme vzdať našich náročných noriem v oblasti životného prostredia, verejného zdravia ani sociálneho systému, musia sa rešpektovať európske predpisy aj ohľadom geneticky modifikovaných organizmov a v prípade sporov má rozhodovať súd v EU.

Május / máj
(2015)

MEGBÉKÉLÉS: A német-francia példa

Átültetni Nyugat-Európa tapasztalatait a mi régiónkba

A cél a jövő és nem a saját kielégülésünk. Közép-Európa nem Balkán, de van mit ta- nulnunk a megbánás és megbocsátás terén a 2. világháborúban egymást irtó nemzetektől.

A megbékélésről tartott szemináriumot Nagy József, a Híd EP-képviselője Strasbourgban. „Ha a 2. világháború után olyan ádáz ellenségeknek, mint a németek és a franciák sikerült elásni a csatabárdot és azóta folyamatosan közelednek egymáshoz, akkor miért ne sikerülhetne ez nekünk, magyaroknak és szlovákoknak? Hol vannak a mi történelmi sérelmeink a két nagy nemzetéhez képest?” – kérdezte a Híd képviselője. Két néppárti kollégája, a szudéta német Bernd Posselt, a Német Pán-Európai Unió elnöke, Otto von Habsburg egykori munkatársa és Romain Strasser luxembourgi politikus beszéltek személyes élményeikről, az ottani kitelepítésekről, elhurcolásokról, koncentrációs táborokról a szlovákiai magyar közélet képviselőinek. „A legnagyobb kihívás a bizalmatlanság és félelmek eloszlatása. Vélt és valós sérelmek értek mindenkit, nem feledni kell, hanem megbocsátani, mert haragra nem lehet alapozni a jövőt.”


Voda ako základné ľudské právo

Skoro 2 milióny ľudí podpísalo petíciu aby sa z vody nestal tovar

Petičný výbor Európskeho Parlamentu odsúhlasil, že právo k vode je základným ľudským právom. Spravodajcom iniciatívy "Right 2 Water” za EPP bol europoslanec za Most-Híd, József Nagy.

“Je to historicky prvá správa, ktorá vznikla na základe iniciatívy občanov. Som rád, že prešli moje 2 zásadné návrhy. Prvá, že voda je verejný poklad a nie je možné ju transformovať na tovar, na zdroj podnikania. Je to odkaz inštitúciám únie, vládam ako aj občanom. Poplatok za studne za vodu pre osobné účely by mal byť protiprávny v EU, nesmeli by sa privatizovať vodné zdroje, ale samozrejme služby spojené s dodávkou vody musia byť zaplatené”- uviedol bývalý minister životného prostredia. “Druhý môj návrh sa týkal samotného princípu participatívnej demokracie, kde sa rešpektuje názor občanov, petície a referendá. Môj návrh posilňuje vplyv občianskych iniciatív v Európskom paramente, lebo verím že aj u nás doma by sa mala vôľa ľudu z referenda rešpektovať.
Samozrejme nemôžu to byť témy základných ľudských práv, aby väčšina mohla ohrozovať menšinu." - uzavrel europoslanec za Most-Híd József Nagy.

Június / jún
(2015)

Parlagfű ellen az önkormányzatokkal

EU: évente 12 milliárd Euró kárt okoznak az invazív növényfajok

“A tavaly végre nálunk is érvénybe lépett irtási kötelezettséget még csak nagyon kevesen tudatosítják” - nyilatkozta Nagy József EP képviselő, (Híd) volt környezetvédelmi miniszter,

Júliusban indul a parlagfűszezon. A légúti allergiás betegek 80 %-a szenved parlagfű asztmától, ami Szlovákiában több százezer panaszost jelent. A déli, melegebb éghajlatú járásokban háromszorosa a sújtottak száma az átlagosnak. Védekezésre az egyetlen lehetőség: még a virágzása előtt kell lekaszálni, kikapálni, likvidálni a parlagfüvet. A dunaszerdahelyi politikus szerint a megoldás kulcsa az önkormányzatoknál van, amelyek nagyon sokat tehetnek a megelőzésben és a tájékoztatásban. “Ha ez nem segít, a 2014-es törvénymódosításunk felhatalmazta az önkormányzatokat, hogy panasz esetén a kataszterükbe eső telkek tulajdonosait felszólítsák és ha szükséges, a tulajdonos költségére akár le is kaszáltassák a környezetet és egészséget károsító növényeket.” A virágzás az első fagyokig tart és a legtöbb növény az elhanyagolt, parlagon heverő telkeken található.


Odstráňte vnadidlá, ploty nepomôžu

Motiváciou ekonomických migrantov sú aj deravé sociálne systémy

Europoslanec József Nagy verejne vyzval podpredsedu Európskej komisie Timmermansa, aby venoval pozornosť odstráneniu lákavých faktorov pre ilegálnych ekonomických migrantov.

„Prečo toľkí smerujú práve do vybraných štátov EÚ? Uvedomme si konečne to, čo už vedia aj negramotní imigranti“ –, uviedol v júni poslanec Nagy v pléne Európskeho parlamentu. „Sociálny systém bohatých členských krajín je lákavý a deravý, ako ementál. Jeho slabosti sú dobre známe aj mimo EÚ a ľahké zneužitie je vnadidlom aj pre tých, ktorým by sa aj doma mohlo dariť.“ Podľa poslanca sa z dávok v cieľových krajinách pre ilegálnych migrantov dá pomerne dobre vyžiť a bez odstránenia lákadiel, migrácii nezabránia ani vysoké ploty, ani kvóty, ani zavedenie kontrol na vnútorných hraniciach medzi štátmi EÚ. Zároveň vyzval Európsku komisiu, aby pripravila správu o motivačných faktoroch na strane členských štátov a zmapovala chyby v systéme sociálnych dávok pre ľudí, ktorí nemajú občianstvo v EÚ.

Július / júl
(2015)

SOLYMOS: Kormányra kerülve meglesz!

Az átlátható finanszírozás eszköze lehet a Kisebbségi Kulturális Alap

Fél éves munka eredményeképpen a parlament novemberben vitatta meg Híd alelnöke, Solymos László által beterjesztett, a kisebbségi kultúrák finanszírozásáról szóló törvényjavaslatot.

Ugyan a Kisebbségi Kulturális Alap létrehozását sajnos végül nem szavazta meg a parlament, már az is nagy sikernek tekinthető, hogy eddig eljutottunk. A kisebbségi kultúra finanszírozása stabilabbá és kiszámíthatóbbá válna az eddigiekhez képest, és a jelenlegi támogatás megtöbbszöröződne minden egyes kisebbség számára az évi 8 millió euróra megnövelt költségvetésnek köszönhetően. A javaslat előkészítésénél négy fordulóban egyeztettünk a kisebbségi kulturális szervezetekkel és a kultúrában dolgozó hazai szakemberekkel, beleértve Bárdos Gyulát, a Csemadok elnökét, az MKP elnökségi tagját is. Az Alapban az összes kisebbség, így a magyar is, önállóan rendelkezhetne a neki jutó pénzzel egy‐egy Kisebbségi Kulturális Tanács által, így többé nem kellene egymással egyeztetniük a kulturális támogatásokról. Elkerülnénk a határidők felesleges csúszását és a múltbéli zavaros elbírálásokat.


J.Nagy odmietol 2 miliardy pre Grécko

S niektorými Nemcami z EPP odmietli Grécku uvoľnenie eurofondov

"Hlasovali sme proti eurofondom, mimo línie EPP, aby sme upozornili na to, že Grécko musí pokračovať v reformách, zastaviť šafárenie a plniť svoje záväzky a chrániť svoje hranice. Peniaze dostali aj bez našich hlasov.”

”Aj keby zajtra vypukol svetový mier, aj tak budú do EÚ prúdiť státisíce ekonomických migrantov z Afriky a z Ázie. Úlohou členských štátov je ochrana vonkajších hraníc, bez ohľadu na momentálnu humanitárnu krízu tak, aby zastavili ilegálnych ekonomických migrantov ešte pred vstupom do EÚ.” Europoslanec Nagy za Most-Híd navrhuje zriadenie spoločnej európskej pohraničnej stráže, ktorá by nastúpila tam, kde to členská krajina nezvláda. “Ak sa Slovensku vyhrážajú zastavením eurofondov za nesúhlas so záväzkom povinných kvót, tak čo by si zaslúžilo Grécko za to, že spôsobilo dve najväčšie krízy Európskej únie tesne za sebou?”-vysvetlil svoj postoj.

Augusztus / august
(2015)

City Council for Children

Konferencia a települési gyermekönkormányzatokról

Egy hihetetlenül szimpatikus témában szerveztünk EU-s szintű eszmecserét, de az egész világból részt vettek kormány és civil szervezetek, sőt még Bolíviából is eljött egy aktivista.

Európában a 80-as évek óta léteznek gyermekönkormányzatok és pl. Franciaországban törvény ad a működésüknek keretet, mint tanácsadói szervezet a városatyák számára. Ez a jövő útja, a polgári nevelés és a részvételi demokrácia komoly eszköze. Ezt szeretném EU-s szintre vinni, s odahaza kiemelten támogatni. Akit érdekel a téma, forduljon az irodámhoz bizalommal.


Anyanyelvi órák: Brüsszeli levél a miniszternek

A kéréshez 17 országból 52 európai parlamenti képviselő csatlakozott.

Nagy József, hidas EP-képviselő levelet írt Juraj Draxler szlovák oktatásügyi miniszternek, melyben kérte, hogy ne engedje korlátozni az anyanyelvi oktatást a szlovákiai kisebbségi iskolákban.

"A brüsszeli parlament mind a nyolc politikai frakciójából kaptunk támogatókat. Ez arra bátorít, hogy Európában fontosnak tartják az őshonos kisebbségek jogait és a hagyományos európai sokszínűség érték, melyet meg kell őrizni. Ehhez pedig a minőségi anyanyelvi oktatás elengedhetetlen" - hangsúlyozta a szlovákiai magyar politikus. Monika Hohlmeier, a polgárjogi és igazságügyi bizottság néppárti vezetője így nyilatkozott: "Kisebbségi iskolákban természetes, hogy nagyobbak az óraszámok, mint a többségiben, hiszen két nyelven folyik a tanítás. 7 évig voltam Bajorország oktatásügyi minisztere, számomra egyértelmű, hogy az anyanyelvi oktatásra nagy hangsúlyt kell fektetni."

Szeptember / september
(2015)

Volskwagen to nezlíže za všetkých

Nielen automobilky, ale všetky zelené technológie stratili kredit

Veľmi veľa ľudí si vyberá tovar a služby aj podľa environmentálneho hľadiska a nie len podľa priameho úžitku. Emisná kauza prerástla do krízy dôvery v zelených technológiách.

Takýto mentálny posun ohrozuje omnoho viac pracovných miest ako tie, kde sa vyrábajú dieselové motory. 30 tonové kamióny sú nakoniec menej škodlivé ako bežný osobný automobil, pričom ročne umiera 430.000 ľudí pre škodlivé emisie a najviac sú ohrození práve vodiči. Skúšobne by mali odteraz prísne dohliadať, aby zákazníci dostávali neskreslené informácie nielen o emisiách ale aj o iných deklarovaných ekologických benefitoch tovarov a služieb. Nemusíme chodiť ani ďaleko, veď spomeňme si len na uvádzanú a reálnu spotrebu kúpených áut. Nielen všetky značky, ale aj všetky skúšobne v EÚ musia prejsť podľa nového nariadenia kontrolou do 31.marca, lebo oni umožnili podvodne optimalizovať merania. Budúcnosť patrí aj tak hromadnej doprave, hybridným vozidlám a elektromobilizmu. Budúcnosť patrí zelenej ekonomike. Len aby sme znova nezistili, že sme boli farboslepí.


Betelepítés csakis beleegyezéssel

Sem Brüsszelből, sem Pozsonyból nem szabhatják meg a kvótákat

A szolidaritást a felelősséggel kell ötvözni. A tagállamok önzősége és az Európai Unió jogkör nélküli tehetetlensége bizarr színjátékba fulladt. Ezért szavaztam nemmel a kötelező kvótákra.

A demagógia mindkét végletében átlépte a józan ész határát. Vannak akik rettegést keltenek és eltúlzott veszélyekre hivatkozva cinikusan elutasítják a segítségnyújtást. Mások pedig a reális lehetőségeket mellőzve mindenkit behívnának. Minősíthetetlen, ha egyes politikusok kijelentéseikkel és ígéreteikkel a csábító szociális biztonság reményében életveszélyes útra bátorítják a jobb életre vágyókat. Legyenek azok szerencsétlen háborús menekültek, vagy rámenős gazdasági migránsok, akik csak élnek azzal a lehetőséggel, amit megengednek, felkínálnak nekik. A felelőtlenség bizarr csúcsa, amikor a bőkezűség mámorából ébredve a sokat szenvedett utazókat végül más vidékekre próbálják kényszeríteni. Oda, ahova ők sem kívánkoznak, mert integrációjuk nyilvánvalóan bizonytalan, hiszen a munkanélküliség a többszörösét, a fizetések és a nyugdíjak pedig a töredékét teszik csak ki az európai átlagnak.

Október / október
(2015)

Bugár Béla:

Szlovákiát óvnunk kell a populizmustól

Az Európai Néppárt októberi madridi kongresszusának legfontosabb témái közé tartozott a menekültválság és annak lehetséges megoldásai. Joseph Daul megvédte elnöki posztját.

Bugár Béla, a Híd elnöke szerint Szlovákia nyilvánvalóan nem az egyedüli olyan állam, ahol a politikai pártok és képviselők a menekültválságot saját politikai céljaik elérésére próbálják felhasználni. „Egyre inkább az az érzésem, hogy országunkat nem a külső veszélyektől kell óvnunk, hanem elsősorban a populizmustól és a politikusok felelőtlenségétől“ – hangsúlyozta Bugár Béla. Véleménye szerint, amíg más országok valóban több tízezer, területükön áthaladó menekültön próbálnak segíteni, Szlovákiát csak a heves vitákon keresztül érinti a válság. „Ahelyett, hogy közös, európai szintű megoldásokat keresnénk, csak azt hallgatjuk, mi az, ami nem lehetséges, vagy nem elfogadható számunkra“ – tette hozzá a Híd elnöke. Bugár Béla Reinhold Mitterlehnerrel, az ÖVP elnökével valamint Karel Schwarzenberggel, a TOP09 elnökével is találkozott a kongresszus során.


EÚ: zrušené poplatky za ROAMING

Mediálny, internetový a hlasový prenos za rovnaké ceny.

Asi jedným z najpopulárnejších rozhodnutí Európskeho parlamentu bude zrušenie poplatku za hovory zo zahraničia, finančne zaťažujúce dovolenkujúcich a pracujúcich v zahraničí.

Rozhodnutie zavádza od marca 2016 ďalšie zníženie cien a k 15. júnu 2017 budú roamingové poplatky úplne zrušené spolu s horibilnými poplatkami za dátový prenos. “Zrušením roamingu sme odstránili poslednú bariéru slobodného pohybu občanov v EÚ a komunikácia už nebude luxus. Schválenú sieťovú neutralitu vnímam ako EÚ bez elektronických hraníc a zároveň ako liberalizáciu prenosovej sústavy internetu” - povedal europoslanec za Most-Híd József Nagy. Znamená to, že každý káblový a mobilný internet bude slúžiť všetkým poskytovateľom za rovnakých podmienok na vysielanie mediálneho obsahu, obrazových a hlasových služieb. “ Rovnoprávny prístup k internetu naštartuje ekonomiku, uvoľní bariéry kreativity a ozdraví konkurenčné prostredie aj v takých oblastiach ekonomiky, ktoré sú len čiastočne viazané na dátový prenos. Je to šanca najmä pre mladé generácie.

November / november
(2015)

Budapest - menekültválság és terrorizmus

Politikai szimpózium pár nappal a párizsi merényletek után

A Konrad Adenauer és a Polgári Magyarország Alapítvány szervezte politikai eszmecserén az Európai Néppárt regionális pártjai vettek részt Magyarországról, Csehországból és Szlovákiából.

Az Európai Parlament EPP-s képviselőinek legfrissebb álláspontját tolmácsolhattam a teendőkkel kapcsolatban a résztvevőknek. Össze kell kapcsolni a belügyi szolgálatok működését, ellenőrizni kell a Schengen külső határait, lehetővé kell tenni a kódolt üzenetek indokolt feltörését, a repülőutas nyilvántartást nemzetközileg meg kell osztani, leállítani a radikális moszlim imámokat, felderíteni és felszámolni az illegális fegyverkereskedelmet, kioltani a terrorizmus finanszírozásának forrásait és kiszűrni a menekültek közül a veszélyes egyéneket, le kell állítani a szociális rendszerekből adódó migrációs szívóhatást és tartózkodni kell a kollektív bűnösség elvétől, a migránsok és a terroristák egy csoportként kezelésétől verbális szinten is. Megállapítottuk, hogy az Európai Bizottságnak és Parlamentnek van a legátfogóbb megközelítése, hiszen messze túllát a határokon, de kompetencia hiány miatt képtelen befolyásolni a történéseket.


Ismét Párizzsal gyászol a világ.

Egyesíteni kell az eszközeinket és visszaállítani a rendet

Képviselőtársaimmal decemberben közösen beterjesztettem egy a terroristák elleni összefogásra buzdító írásbeli politikai nyilatkozat-javaslatot, amelyről ha megkapja a megfelelő támogatást, szavazni fog a parlament.

A mai radikális helyzet radikális lépéseket kíván. Ne csak a polgárok szabadságjogainak a korlátozása legyen a megelőzés eszköze. Az állami egoizmus és az együttműködéstől való idegenkedés, titkolózás és bizalmatlanság feloldása sokkal hatékonyabb fegyverünk lehetne a terroristák ellen. Nem szükséges leírnom a már medializált bizarr helyzetek sorozatait, amikor bohócot csinálnak a bűnözők, a terroristák a bűnüldözőkből. Érthetetlen módon minimális az együttműködés, az információcsere még a tagállamon belül működő szervek között is. Nem kisebb ezért a célunk, mint a fegyveres erők és titkosszolgálatok együttműködése és információcseréje az EU-n belül és valamilyen szinten a külső partnereinkkel is, kiemelten említve az USA-t, Oroszországot és Kínát is. Külön pontban javasoljuk az ember csempész hálózatok ellen irányuló összefogást, hiszen ez az illegális migráció és talán a terrorizmus melegágya és pénzügyi háttere is. Az állásfoglalást az Európai Bizottságnak és az Európai Tanácsnak címezzük.

December / december
(2015)

Brüsszel: A Híd a kisiskolák bezárása ellen

A nemzetiségi oktatást nem szabad gazdasági racionalitással kezelni

Újabb szakmai találkozóra hívja a magyar pedagógusokat Nagy József Strasbourgba. A szeminárium témája a kisebbségi alapiskolai oktatás leginkább bevált szervezési gyakorlatai az EU-s tagországokban.

“Európai probléma ez, sok tagországban rossz irányba haladnak és otthon is lassan lejár a kieszközölt egyéves halasztás, így szeretnék mielőbb további érveket tenni az asztalra ahhoz, hogy megőrizzük a kisiskoláinkat” - nyilatkozta Nagy József, aki a Kisebbségi Munkacsoport jövő évi programjába egy szemináriumra tett javaslatot a Híd szervezésben. Az őshonos kisebbségek védelmének egyik alappillére az anyanyelvi oktatás és nem szabad ösztönözni az elköltözést. Ezért az iskolát a kisebbség lakhelyének közelében kell bebiztosítani. Ennek a legbeváltabb formáit tárná fel a szakmai találkozó. Most lesz egy éve, hogy a képviselő meghívására 100 szlovákiai magyar történelemtanár vett részt panelbeszégetésen neves előadókkal, júniusban 52 uniós képviselőtársával közös levélben kérte az iskolaügyi minisztert a magyar anyanyelvi órák megtartására és tervben van egy meghallgatás a ruszin kisebbség EU-s helyzetéről is.


Nem telepítenék sehova menekülteket

Durván indul a kampány. Nagy József válasza a rágalomhadjáratra.

“Remélem a szlovákiai magyarok ezután sem lesznek vevők a mocskolódásra és pánikkeltésre, amivel a vianovás ifjú Cziprusz próbál magának az MKP listán szavazatokat szerezni.”

Azt, hogy hazugságokkal mocskolódnak a HÍD ellen, már megszoktuk. De nem bírom elviselni, ha a gyerekeimet azzal bántják, hogy hibridek, mert az anyjuk szlovák, miközben mind a négyen magyar iskolába járnak. A másik, ha nethuligánok olyan dolgokat idéznek tőlem, amit soha ki nem mondtam. Még ha abszurdum is a rágalom, akkor is szeretném közölni, hogy sem Nagy József, sem a HÍD nem akar senkit sehova betelepíteni! Színtiszta hazugság az egész. Bármilyen betelepítéshez a települések lakosságának a véleményét kell figyelembe venni! Ezt sem Brüsszelből, sem Pozsonyból nem szabhatják meg. Azt is elmondtam az egyetemen, hogy nem kizárt, hogy létezhet település itt is, ahogyan sok ilyen létezik Németországban, amelyek lakosai láthatnak értelmet abban, hogy tisztességes, alkalmazkodni képes és hajlandó idegeneket fogadjanak be számukra elfogadható létszámban. Ezt sem kényszeríteni, sem kizárni, sem ösztönözni nem szabad.
Létezhet település, amely lakossága láthat értelmet a tisztességes, alkalmazkodó idegenek befogadásában. Ezt azonban sem kényszeríteni, sem kizárni, sem ösztönözni nem szabad.

www.nagyjozsef.sk

skeppeu@gmail.com