Nagy József

FÓKUSZ: kisiskolák | Bugár Béla | menekülttáborok | dél-szlovákia | egységes munkabér
épül az R7 | farsang a jégen | özvegyi nyugdíj | választási kampány 2016

Archív

A kisiskoláink megmentéséről Strasbourgban

Nagy József: A legrosszabb, ha nem cselekszünk

Szakmai konferenciát tartott 2016. február 2-án Nagy József, a Híd EP képviselője Strasbourgban, azzal a céllal, hogy konkrét javaslatok szülessenek a kisiskolák megmentése érdekében.

A vitafórumon a szakma legjelesebb hazai és külföldi képviselői adtak elő, a meghívottak pedig a közvetlen érintettek: az iskolák igazgatói és a fenntartó települések polgármesterei voltak, így minden adott volt ahhoz, hogy komoly szakmai vita és releváns döntések, ajánlások szülessenek.
A találkozón létrejött egy 17 pontos javaslatcsomag - Strasbourgi Memorandum: "Szakértői ajánlások az iskolarendszer átszervezéséhez Szlovákiában" címmel, amelyet a finn, a német-dán és a dél-tiroli valamint a hazai szakértők, gyakorló iskolafenntartók és pedagógusok állították össze közösen, saját tapasztalataik és a vitán elhangzottak alapján. Nagy József nyílt levélben ismertette Juraj Draxler szlovák oktatásügyi miniszterrel a javaslatokat.

“A memorandum olyan konkrét politikai követeléseket is tartalmaz, amelyekről ma kevés szó esik, pedig a választások előtt kell ezeket felvetni: elutasítottuk a titkon újra tervezgetett bilinguális (alternatív) szlov-magy iskolákat valamint az alapiskolák részleges vagy teljes államosítását és követeltük a minimális osztálylétszám eltörlését a kisebbségi iskoláknál. Alapvető pontja a dokumentumnak a Híd oktatási szakértőjének, Prékop Máriának a javaslata, miszerint az oktatási törvényben, valamint az ahhoz kapcsolódó jogszabályokban egyértelműen meg kell határozni a kisebbségi oktatást és ami a lényeg, annak finanszírozását törvényileg és nem jó szóra, nem külföldi adományokra hanem hazai és akár EU-s forrásokra kell alapozni.” – mondta el a vitafórum szervezője, Nagy József európai parlamenti képviselő /HÍD/.

Az Strasbourgi Memorandumot a linkre kattintva olvashatják.

Bugár Béla: Készen állunk!

Bár a Híd még csak hatéves párt, ennyi idő alatt immár harmadszor méretjük meg magunkat parlamenti választásokon. A közvéleménykutatási eredmények azt mutatják, hogy okkal bízhatunk ismét a parlamentbe jutásban. Számomra ez egy nagyon pozitív visszajelzés, hiszen ez is azt mutatja, hogy a választók értékelik az eddigi munkánkat, és szeretnék, ha továbbra is mi képviselnénk a szlovákiai magyarságot a parlamentben.

A Híd az elmúlt négy évben ellenzékből politizált. Ez nem egy könnyű helyzet, hiszen ha bármit el akartunk érni, azt csak a kormánypárt támogatásával lehetett. Ennek ellenére sikerült tennünk azért, hogy Dél-Szlovákiában mindannyian jobban éljünk. Négy év alatt 80 törvényt és törvénymódosítást nyújtottunk be egyedül és a többi párttal közösen. A munkát a választások után újult erővel szeretnénk folytatni.

Az elmúlt négy évet a Híd arra is kihasználta, hogy kialakítsa a hosszú távú programját, amely a Polgári Vízió nevet kapta. Egy olyan programról van szó, amely épít arra a komoly helyismeretre, amivel Dél-Szlovákiában rendelkezünk. Négyszáz egészen konkrét intézkedést tartalmaz azzal kapcsolatban, miként tehetünk a helyzet javításáért az olyan kulcsfontosságú kérdésekben, mint a munkanélküliség, a romló életszínvonal, a jogállamiság, iskoláink minősége, a fiatalok megélhetése, az egészségügy vagy a kisebbségi jogok. Bízom benne, hogy a választók is díjazni fogják azt, hogy a szlovákiai pártok közül egyedüliként tettünk közzé ilyen részletes programot.
A választók a Polgári Vízió alapján pontosan tudják, mit szeretnénk tenni kormányra kerülve, és le is tudják ellenőrizni azt a továbbiakban. A márciusi választások tétje az, hogy még négy évig olyan kormány lesz a nyakunkon, amely számára Dél -Szlovákia kolonc, vagy pedig végre sikerül olyan kormányt hatalomra juttatni, amelynek ez a régió fontos. Amely Dél -Szlovákiát ismét élhetőbbé teszi, amely felvirágoztatja ezt a gyönyörű és számunkra kedves régiót.
A Híd készen áll a kormányzásra, és ehhez kéri az Önök bizalmát és szavazatait.

MIGRÁNS KRÍZIS

Nagy József: A menekülteket a hazájukhoz legközelebb kell felkarolni

Negyvenötezer szíriai menekült vár bebocsátásra Törökországba, és még több emberre számítanak, amióta orosz gépek a szír város, Aleppó bombázásába kezdtek. Európai parlamenti (EP) képviselők négynapos látogatást tettek a szír-török határ közelében fekvő menekülttáborban, ahol tizenötezer ember lakik, hogy saját szemükkel győződjenek meg az ott uralkodó körülményekről.

A gaziantepi menekülttáborok jól felszereltek, van szír iskola, üzletek, orvosi ellátás, pszichológiai tanácsadás. De a menekültek sátrakban, illetve konténerekben élnek, ami a sokéves tartózkodásra természetesen elfogadhatatlan. „Az itt élő emberek egyértelműen azt mondják, hogy haza szeretnének menni. Nem akarnak maradni és nem terveznek új hazát keresni Európában. Csak ki kell várniuk, míg Szíriában újra rend és béke lesz.“ – mondta Nagy József az Európai Parlament néppárti koalíciójának képviselője.

A munka kevés, sokan igyekeznek a saját lábukon megállni. A nők hímeznek, varrnak, míg gyerekeik ideiglenes iskolákba, óvodákba járnak. Akik nem találnak munkát, azokat a török állam havi 25 euróval támogatja az élelmezésük biztosítására.

"A menekülteket otthonukhoz legközelebb kell felkarolni. A nemzetközi szolidaritás pedig azt jelenti, hogy ebben segítenünk kell a szomszédos országokat." - üzente haza a dunaszerdahelyi Hidas EP-képviselő a török-szír határról a Facebookon. Több mint 300.000 szír él sok éve táborokban Törökországban, de 2,5 milliót menekültet regisztráltak, akiket következetesen “vendégnek” és nem menekültnek jeleznek a török hatóságok a törvények értelmében. Ezeknek a nagyobb része kétségkívül már valahol Európában tartózkodik, de még mindig rengetegen Törökországban húzták meg magukat rokonoknál, jótevőknél, a jobb módúak pedig albérletekben élnek. Ezek orvosi ellátására és iskoláikra kéri az EU-tól Törökország évente a 3 milliárd Eurót. “Hogy mennyi emberről van szó, azt sajnos még százezres léptékben sem tudják alátámasztani. Nem egyszerű a törökökkel tárgyilagosan tárgyalni.“ – vélekedik Nagy József európai parlamenti képviselő /HÍD/.

Törökországból a menekültek Görögországba, majd Európába tartanak. Atén ultimátumot kapott Brüsszeltől, egy hónapon belül meg kell állítania a menekültáradatot illetve vissza kell fordítaniuk a gazdasági migránsokat. Amennyiben ez nem sikerül, semmi nem akadályozza meg az egyes tagállamokat, hogy ideiglenesen lezárják határaikat az EU-n belül.

Adjunk esélyt Dél-Szlovákiának

Ha az elmúlt tíz évet nézzük, Dél -Szlovákiában sokat romlott a helyzet. A koalíciós Radičová -kormány rövid időszakán kívül a Smer által vezetett kabinetek elhanyagolták ezt a régiót. Nem érkeztek befektetések, nem épültek az utak, nagy az elvándorlás. Ezen változtatnunk kell! Tennünk kell egy élhetőbb Dél -Szlovákiáért!

A Híd több fontos intézkedést is javasol azért, hogy újra felvirágoztassuk ezt a vidéket. Nagyon fontos az infrastruktúra kiépítése. Utakra van szükség, hiszen ha régiónk nem megközelíthető, akkor a gazdaság stagnál. Rossz utakon elmenni szoktak, nem érkezni... A Híd programja, a Polgári Vízió egyik legfontosabb célkitűzése éppen az, hogy Szlovákia minden egyes településéről 30 percen belül elérhető legyen autópálya vagy gyorsforgalmi út. Különösen Dél -Szlovákiában lenne ez fontos, ahol szinte semmiféle ilyen út nem épült az elmúlt 25 évben. Kormányra kerülve ennek beteljesítése lenne az egyik legfontosabb célkitűzésünk.

A jó utak hozzásegítenek a munkahelyteremtéshez is. De kell az is, hogy a kormány azokat a vállalkozókat támogassa, akik hosszú távon tudnak tenni a régiónkért. Éppen ezért azt gondoljuk, hogy a nagybefektetők helyett a helyi kis - és középvállalkozókra kellene helyezni a hangsúlyt. Az államnak azért kellene küzdenie, hogy ezeknek az embereknek megérje itt maradni, itt vállalkozni, és ezzel értéket, illetve munkahelyeket teremteni. A Híd kormányra kerülve mindent megtesz majd a vállalkozói környezet feljavításáért.

Hatalmas szerepe van az iskolaügynek is, hiszen a mai világban jól képzett emberekre van szükség ahhoz, hogy egy régió boldogulni tudjon. Fontos szerepet tulajdonítunk a szakképzésnek, programunkban szerepel annak reformja, kibővítése. A szakmai tudás ma is biztos boldogulást jelent. Harcolunk azért, hogy a kisiskolákat ne zárják be, mivel ez a faluk elnéptelenedését, az elvándorlást hozza maga után. Sikerült egy év haladékot nyernünk ennek a kérdésnek a megoldására, de végleg csak kormányra kerülve tudnánk rendezni ezt a sorsdöntő kérdést.

Magyarként fontos kérdéskört jelentenek a kisebbségi jogok is. A Híd a fennállása során már többször tudott tenni azért, hogy bővüljenek a jogaink. Elsősorban a nyelvtörvény módosításával, amely kiterjesztette a kétnyelvűséget Dél -Szlovákiában. Most pedig a kisebbségi kultúrák finanszírozását is szeretnénk rendezni, hiszen csak egy jól működő, jól finanszírozott és önszervező szlovákiai magyar kulturális élet fenntartásával tehetünk az itteni magyarság megmaradásáért.

A Híd évek óta jelen van Dél -Szlovákiában, ezért pontosan tudjuk, mit kell tennünk ahhoz, hogy esélyt adjunk a régió felvirágzásának. Kormányra kerülve akarunk és tudunk is tenni ezért a vidékért. Kérem, adjon egy esélyt a Hídnak, hogy mi esélyt adhassunk Dél -Szlovákiának.

EPP: Ugyanazért a munkáért ugyanazon a helyen ugyanazt a fizetést!

Megvitatta az Európai Néppárt a Modern Szociális Európa című munkadokumentjét.

“A piacgazdaságnak és az európai vállalkozások versenyképességének köszönhetően az Európai Unióban van a világ legnagyobb társadalmi jóléte. Az ipar és a befektetések eloszlása miatt viszont ebben a jólétben óriási területi egyenlőtlenség áll fel.” – jelentette ki Nagy József hidas EP képviselő csütörtökön az Európai Néppárt elnökségi ülésén. A képviselő szerint ennek az egyenlőtlenségnek a következménye az egyre inkább problematikussá váló tömeges munkaerő-vándorlás, illetve az a tény, hogy egyes államok a munkaerő-hiányukat a harmadik országokból érkezők számára megkönnyített bevándorlási szabályokban látják megoldani, ami mára az egész unióban hatalmas társadalmi feszültséget eredményezett.

Ha a hegy nem megy Mohamedhez, Mohamed megy a hegyhez

“Az uniónak nemcsak a munkavállalók mobilitását kellene szorgalmaznia, hanem ugyanúgy a befektetésekét is. Különösen a magas munkanélküliségi rátákkal rendelkező vidékekre. Természetesen nem átláthatatlan, ködös állami ösztönző csomagok, kivételes adókedvezmények és egyedi juttatások árán.” – hangsúlyozta Nagy József a Modern Szociális Európa című politikai dokumentum tárgyalása során. Megoldásként az Európai Bizottság Elnökének, Jean Claude Juncker javaslatának felidézését ajánlotta: “Ugyanazért a munkáért ugyanazon a helyen ugyanolyan bér jár az EU területén.” Ez persze nem valami egységes uniós minimálbért, hanem munkahelyi igazságosságot és nem utolsó sorban jogbiztonságot jelent, például az bérmunkával ügyeskedő ügynökségekkel szemben.

Befektetések ködös állami ösztönző csomagok nélkül

“Ha valamennyi munkavállalónak biztosítjuk az egyenlő bánásmódot, ezzel nemcsak az ügynökségekbe vagy külföldre kényszerült polgárainknak tudunk segíteni, de azt is elérhetjük, hogy befektetési kapacitások is mozduljanak nyugatról az új tagállamokba. Az sem mellékes, hogy a befektetések átláthatatlan, gyakran piacdeformációt okozó ösztönző támogatások nélkül jelenhetnek meg az új tagországokban.” A befektetők érkeztével erősödik a munkaerő-kereslet, mely a piac törvényei alapján idővel a munka árát is növeli majd, s így felgyorsítja a bérek és ezt követően a szociális kiegyenlítődést az egész Európai Unióban, hívta fel a néppárti vezetők figyelmét a hidas EP képviselő, Nagy József, aki korábban a Szlovák Parlament szociális bizottságában dolgozott.

Érsek Árpád: Megépül az R7-es

Érsek Árpád, a Híd parlamenti képviselője szerint jó hír a polgárok számára, hogy a kormány mai ülésén jóváhagyta az R7-es és D4-es építését. Érsek örömmel fogadta a kormány döntését. „A valós élet nem választási időszakokból áll, ezért örömmel fogadom, hogy a régiókban végre valami pozitív történik“- jelentette ki Érsek Árpád. Megemlítette, hogy ezzel a döntéssel befejeződik az a folyamat, amelyhez még a Radičová-kormány alatt, a közlekedésügyi minisztérium államtitkáraként járult hozzá aktívan. Véleménye szerint az átlátható pályázaton egy nagyon kedvező ár született az ország számára, ezért jó hír, hogy elkezdődik az építkezés. „Az I/63-as úton már régóta nagyon kedvezőtlen a helyzet, és a Pozsony felé érkezők naponta több órát veszítenek az utazással”- magyarázta Érsek az út építésének szükségességét.

A Híd egyik prioritása közé tartozik az a programpont is, hogy a lakosok az ország bármely részéről 30 percen belül csatlakozni tudjanak egy gyorsforgalmi úthoz vagy autópályához. „A régiók elérhetősége kulcsfontosságú a helyi gazdaság és befektetések fejlesztésének szempontjából. Tudatosítjuk, hogy ez a cél nem érhető el egy választási időszak alatt“- mondta Érsek. Véleménye szerint éppen ezért fontos létrehozni a közlekedési intézkedések szabályozását, amely biztosítaná, hogy a gyorsforgalmi utak vagy autópályák építése a kormányváltástól függetlenül folytatódjon.

Forrás: http://www.bumm.sk/regio/2016/02/17/ersek-arpad-megepul-az-r7-es

Farsang a jégen Dunaszerdahelyen

Január 30-án negyedszer került megszervezésre a "Farsang a jégen” családi korizás és jelmezverseny gyermekek és felnőttek részére a Híd dunaszerdahelyi klubja és a ProRegio Polgári Társulás által.

Az évente több száz látogatót vonzó rendezvény az idén is izgalmas programokat ígért:
Ingyenes belépővel, élőzene mellett korcsolyázhattak, szórakozhattak a jégpálya látogatói, miközben a polgári társulás forralt borral, forró teával és fánkkal, finom gulyással vendégelte meg a résztvevőket. A szervezők értékes díjakkal jutalmazták a jelmezverseny kis győzteseit. A Híd dunaszerdahelyi szervezete a rendezvény közben az alapiskolai beíratások közeledtével az anyanyelvi oktatás fontosságára hívta fel a szülők figyelmét.

ÖZVEGYI NYUGDÍJ

KINEK JÁR? Hol kell kérvényezni?

A Híd párt javaslata alapján január 1-től a 2004. előtt megözvegyülteknek is jár az özvegyi nyugdíj:
1, NŐKNÉL: ha az özvegy rokkant, vagy 50 évnél idősebb, abban az esetben is, ha minimum 45 éves de 2 gyermeke van, illetve ha bármilyen fiatal de 3 vagy több gyermeke van
2, FÉRFIAKNÁL: betöltötte a nyugdíjkorhatárt vagy teljes rokkant és az elhalálozott feleség jogosult volt az öregségi nyugdíjra a ledolgozott évek alapján vagy munkabalesetben halt meg.

Az ÖZVEGYI NYUGDÍJat írásban kell kérvényezni a szociális biztosítónál, amely leadott hiteles dokumentumok alapján 6 hónapon belül köteles dönteni a jogosultságról. Visszamenőleg sajnos nem érvényesíthető. Igényeljék haladéktalanul a helyi SZOCIÁLIS BIZTOSÍTÓBAN. Bővebb info a www.nagyjozsef.sk -n, vagy a szociális biztosító honlapján.

Választási kampányban

www.nagyjozsef.sk

skeppeu@gmail.com